V Luki Koper še vedno izplačila na roko?

Čeprav so v Luki Koper poostrili nadzor nad pogodbenimi partnerji (IPS), ki imajo v Luki Koper delavce za različna dela, naj bi v Luki Koper še vedno prihajalo do različnih kršitev delovne in davčne zakonodaje. Delavci pri pogodbenih partnerjih naj bi delali krepko preko dovoljenega delovnega časa, uradna izplačila pa naj bi znašala polovico manj. Razliko naj bi izplačevali v gotovini in to vsega nekaj evrov za uro dela.

Delavci pri pogodbenih partnerjih naj bi delali krepko preko dovoljenega delovnega časa, uradna izplačila pa naj bi znašala polovico manj. Razliko naj bi izplačevali v gotovini. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Delavci pri pogodbenih partnerjih naj bi delali krepko preko dovoljenega delovnega časa, uradna izplačila pa naj bi znašala polovico manj. Razliko naj bi izplačevali v gotovini. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Tovrstnih prijav glede Luke Koper oziroma njihovih pogodbenih partnerjev v zadnjem obdobju nismo prejeli,” pojasnjuje Branka Knafelc iz inšpektorata za delo. Dodaja, da inšpektorat za delo na področju delovnih razmerij zaradi izjemnega števila prijav nadzore opravlja večinoma na podlagi prejetih prijav. Zato poziva ljudi, naj kršitve zakonodaje prijavijo, saj lahko to storijo povsem anonimno. Pa četudi bi se prijavitelji poimensko izpostavili, jih delovni inšpektorji v postopku ne bi razkrili.

Več kot 13 ure? Rdeča luč!

V Luki Koper pojasnjujejo, da oni načeloma nadzorujejo, če so bili delavcem pri IPS plačani vsi prispevki in dajatve. Pri tem zahtevajo potrdilo davčne inšpekcije, ki je z avgustom prešla pod okrilje finančne uprave (Furs). Prav tako imajo v pregled, kdaj kdo vstopi oziroma izstopi iz območja koprskega pristanišča. Sebastjan Šik iz Luke Koper pojasnjuje, da oni sicer nimajo pristojnosti ukrepanja v primeru prekomernega dela, imajo pa tako urejen sistem, ki z rdečo lučjo opozori, če se delavec na območju pristanišča zadržuje več kot 13 ur. “V tem primeru lahko varnostniki poiščejo konkretno osebo ali pa to zahtevajo od predstavnika IPS. Vse razpoložljive podatke s tega področja smo dolžni dajati na razpolago inšpekciji,” pravi Šik.

“Če bi inšpekcija imela resničen namen odpraviti tovrstne zlorabe, bi lahko že s preverjanjem prisotnosti v pristanišču in plačilno listo posameznega delavca lahko ugotovila, pri kom vse je to problem. Več kot polovica IPS v Luki delavce plačuje na roko, uradno jim obračuna in izplača okoli 85 delovnih ur,” pravi naš sogovornik, ki ne želi biti imenovan. Pri odkrivanju nepravilnosti bi po njegovem mnenju največji interes morala imeti davkarija, saj gre za goljufanje države, za neplačevanje prispevkov in davkov. Od delavcev, ki so že tako slabo plačani in jim v večini primerov pride prav, da jim delodajalci razliko v plači izplačajo v gotovini na roko, ni pričakovati, da bodo sami prijavili kršitve. Če bi bile vse ure obračunane po pravilih in bi jim delodajalci plačali vse prispevke, bi bilo njihovo mesečno izplačilo gotovo še manjše.

Visoko tveganje zaznali že pred leti

Na finančni upravi (Furs) so pojasnili, da so že pred leti zaznali visoko tveganje na področju neobračunavanja prispevkov in so se z nadzorom tega področja v letu 2010 začeli ukvarjati v okviru posebnega projekta. “Od takrat pa do konca leta 2013 je bilo opravljenih 3219 nadzorov, pri katerih je bilo dodatno obračunanih 45,8 milijona neposrednih obveznosti. Podanih je bilo 167 kazenskih ovadb zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev, še vsaj trikrat več je bilo podanih naznanil suma storitve tega kaznivega dejanja. Izdanih je bilo 2241 plačilnih nalogov zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz naslova pravic,” so sporočili iz Furs.

Na področju neplačevanja prispevkov za socialno varnost je bilo v letošnjem letu končanih že 327 inšpekcijskih nadzorov, v katerih je bilo ugotovljenih za pet milijonov evrov dodatnih obveznosti. V aktivnosti na terenu se v tem letu vključujejo tudi predstavniki mobilnih enot.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano