V Luki Koper podirajo rekorde

V noči s sobote na nedeljo so v Luki Koper pretovorili 700.000. zabojnik letos in tako postavili nov zgodovinski mejnik v kontejnerskem pretovoru.

Zabojnik z okroglo številko so v noči na nedeljo pretovorili z 
ladje Asia kitajskega ladjarja China Shipping. Foto: Luka Koper
Zabojnik z okroglo številko so v noči na nedeljo pretovorili z ladje Asia kitajskega ladjarja China Shipping. Foto: Luka Koper

KOPER > Pred samo dvema letoma so na silvestrovo z rezanjem torte v Luki Koper slavili pretovor 600.000. kontejnerjev, letos pa so že dober mesec pred iztekom leta dosegli pretovor 700.000 TEU (kontejnerskih enot). Zabojnik z okroglo številko so pretovorili z ladje Asia kitajskega ladjarja China Shipping.

Prvi pravi kontejnerski terminal z zmogljivostjo 50.000 TEU (kontejnerskih enot) so v Luki Koper dobili leta 1979 na območju današnjega terminala. Leto zatem so kontejnerji predstavljali že četrtino vsega pretovora, ki je tedaj znašal 2,5 milijona ton. Lani so pretovorili že 19 milijonov ton blaga, od tega 674.000 zabojnikov.

“S tem smo dosegli nov zgodovinski mejnik, ki potrjuje pravilnost strateške odločitve družbe, da svojo prihodnost veže v veliki meri na segment kontejnerjev,” je dosežek komentiral predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić ter se zahvalil sodelavcem in poslovnim partnerjem.

V Luki Koper so vsled svetovnim trendom v zadnjih letih veliko investirali prav v kontejnerski terminal. “V prihodnjih petih letih pa nameravamo v ta terminal vložiti kar 235 milijonov evrov, kar vključuje podaljšanje pomola še za dodatnih 100 metrov na 700 metrov dolžine, nakup štirih največjih super post-panamax dvigal in druge opreme,” napovedujejo v Luki Koper.

Spletno uredništvo


Najbolj brano