V državni Luki za 230 evrov višje plače

Vsak zaposleni v Luki Koper bo po novem dobil za 230 evrov bruto več v plačni kuverti. Uprava in sindikati so se dogovorili, da zaposlenim pripada dodatek na plačo, ker sta se v podjetju v zadnjih dveh letih zvišala dodana vrednost na zaposlenega in čisti dobiček.

Uprava Luke Koper in oba reprezentativna sindikata so podpisali dogovor, po katerem vsem zaposlenim v družbi pripada dodatek na plačo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Uprava Luke Koper in oba reprezentativna sindikata so podpisali dogovor, po katerem vsem zaposlenim v družbi pripada dodatek na plačo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Luka Koper, ki je v večinski lasti države, je tako eno redkih podjetij v Sloveniji, v katerem so zvišali plače. Dodatek na plačo zaposlenim ob uspešnem poslovanju omogoča luška hišna kolektivna pogodba.

Januarja še poračun za pol leta

V sindikatu žerjavistov so sprva želeli, da bi se v družbi povišala osnovna plača, po naših neuradnih informacijah so bile prve zahteve po 14-odstotnem povišanju. Na koncu pa so v pogajanjih z upravo prišli do kompromisa - dodatek k plači 230 evrov bruto. Za nameček dogovor velja od 1. julija lani, tako da bodo delavci do konca januarja dobili še poračun za minulih šest mesecev, to je skupaj 1380 evrov bruto. Po decembrski 13. plači se tako luškim zaposlenim delavcem že v januarju obeta še en lep dodatek k dohodku.

Jeseni pa bodo uprava in sindikati znova preverili, kako se giblje rast dodane vrednosti na zaposlenega in kakšna je ocena poslovanja do konca leta, ter sedli k novim pogajanjem o morebitni uskladitvi višine dodatka.

V sindikatu žerjavistov izkupička pogajanj ne komentirajo, njihov predstavnik Mladen Jovičić pravi, da so se tako dogovorili z upravo.

Načrt: 26,6 milijona čistega dobička

Dodatek velja za zaposlene v matični družbi Luka Koper in ne za celotno skupino. V matični družbi Luka Koper je približno 850 zaposlenih, tako da se bo skupna masa za plače povečala za približno 200.000 evrov na mesec.

V upravi Luke Koper, ki jo vodi Drago Matić, so povedali še, da so v poslovnem načrtu za letos, ki so ga nadzorniki podjetja potrdili pred dobrim tednom, v večji meri že upoštevali to zvišanje. Za letos v matični družbi Luka Koper načrtujejo za 26,6 milijona evrov čistega dobička, v celotni skupini pa za 28 milijonov evrov.

Na naše vprašanje, ali so kaj več namenili tudi izvajalcem pristaniških storitev, ki zaposlujejo pogodbene delavce, v Luki Koper odgovarjajo, da so s 1. januarjem tudi v odnosu do teh podjetij določene postavke iz tarifnega dela pogodbe popravili navzgor. Za koliko, niso povedali.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano