V Luki Koper bodo poleti začeli dodatno poglabljati prvi bazen

Na razpis Luke Koper za izvajalca poglabljanja prvega bazena ob obali kontejnerskega terminala se je prijavil nizozemski Van Oord, ki je izvedel že prvo fazo poglobitve bazena na globino 14 metrov. Dela naj bi trajala od julija do septembra, poglobitev pa bo še povečala konkurenčnost pristanišča, so prepričani v Luki Koper.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Postopek oddaje javnega naročila sicer še ni zaključen, zato pogodbe z izvajalcem še niso podpisali, so danes sporočili iz Luke.

Po lanski poglobitvi bazena na 14 metrov bodo v drugi fazi, ki mora biti zaključena septembra, morsko dno ob kontejnerski obali poglobili še za dodaten meter in se s tem uskladili z globino plovnega kanala v prvi bazen, kjer so z deli zaključili pred približno enim mesecem. V tem primeru je bil investitor država, ki je za ta namen pridobila tudi evropska sredstva, izvajalec del pa Luka Koper INPO. Tudi za tokratno poglabljanje prvega bazena bodo v Luki Koper deležni finančne pomoči EU v okviru projekta NAPADRAG, ki je bil izbran v okviru programa TEN-T.

Dela bodo po načrtu trajala od julija do septembra in predvidevajo izkop 66.000 kubičnih metrov materiala, ki jih bo izvajalec odlagal v obe kaseti na ankaranski bonifiki, ki so ju uporabljali že ob lanski poglobitvi. Tudi tehnika poglabljanja bo podobna, saj bodo uporabili tehnike sesanja, ki je hitrejša in ne ovira vplutja in izplutja ladij v bazenu.

Ob tem v Luki opozarjajo, da je v tej fazi tehnično najbolj zahtevna izvedba poglobitve izpod obalne konstrukcije, in sicer vzdolž celotne obale v dolžini 600 metrov, kjer bo moral izvajalec zaradi varnosti in stabilnosti konstrukcij dela izvajati v točno določenem zaporedju, pri čemer se bo moral sočasno prilagajati tudi ladijskemu prometu.

Kot so prepričani v Kopru, bo dodatna poglobitev prvega bazena še povečala konkurenčnost pristanišča. V prvih treh mesecih leta so naložili in razložili dobrih pet milijonov ton blaga oz. tri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Pri tem je bil rekorden mesec april, ko so pretovorili več kot 1,8 milijona ton blaga, kar je največja mesečna količina v zgodovini pristanišča.

STA


Najbolj brano