V Luki Koper bo do leta 2022 zraslo novo skladišče

Nadzorni svet Luke Koper je dal soglasje k začetku postopkov za izgradnjo večnamenskega skladišča in dveh priveznih mest na drugem pomolu. Vrednost projekta, ki bo izveden postopno do leta 2022, je 42 milijonov evrov.

Nadzorni svet Luke Koper je dal soglasje k začetku postopkov za izgradnjo večnamenskega skladišča in dveh 
priveznih mest na drugem pomolu. Foto: Jaka Jeraša
Nadzorni svet Luke Koper je dal soglasje k začetku postopkov za izgradnjo večnamenskega skladišča in dveh priveznih mest na drugem pomolu. Foto: Jaka Jeraša

KOPER > V okviru projekta, ki so ga nadzorniki potrdili v petek, so predvideni izgradnja večnamenskega skladišča za potrebe terminalov za generalne in za sipke tovore v izmeri 16.000 kvadratnih metrov ter nabava skladiščne in prekladalne opreme, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Luke Koper.

Projekt predvideva tudi nadgradnjo obstoječega priveza pri silosu in izgradnjo novega priveza na južni strani drugega pomola. Služila bosta privezom ladij za potrebe več terminalov (sipki, generalni, les, avtomobili in tekoči tovori).

Nadzorni svet družbe se je v petek seznanil tudi z oceno poslovanja do konca leta. Potem ko je matična družba že sredi meseca presegla zgodovinsko količino enoletnega pretovora 20 milijonov ton, v Luki Koper ocenjujejo, da bodo poslovno leto končali s pretovorom 20,5 milijona ton.

"Letošnje leto je bilo izjemno na mnogih področjih. Presegli smo zgodovinski mejnik 700.000 kontejnerskih enot (TEU), število vozil je preseglo pred krizno leto 2008, celokupni pretovor pa je največji v zgodovini pristanišča," je v sporočilu, objavljenem na spletnih straneh družbe, zapisal predsednik uprave Dragomir Matić.

V letu 2016 naj bi se obseg ladijskega pretovora povečal za štiri odstotke na 21,4 milijona ton. Povečanje pričakujejo pri vseh blagovnih skupinah, predvsem pa avtomobilov.

STA


Najbolj brano