V Luciji z zapornico do lastnih parkirišč

Prebivalci blokov na naslovih Obala 123, 125 in 127 v Luciji so na sodišču dosegli potrditev, da so ob nakupu stanovanj kupili tudi funkcionalna zemljišča okoli blokov. Zato so včeraj na poti, ki vodi do blokov, zabrneli stroji, saj nameravajo tja postaviti zapornico. To pa razburja ostale prebivalce, ki bodo zdaj še težje našli parkirno mesto.

Prebivalci blokov na naslovih Obala 123,125 in 127 bodo z zapornico zaprli dostop do svojih blokov in si tako zagotovili lastna parkirišča. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Prebivalci blokov na naslovih Obala 123,125 in 127 bodo z zapornico zaprli dostop do svojih blokov in si tako zagotovili lastna parkirišča. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > Parkirna stiska prebivalcev vzdolž ceste Obala v Luciji je vse večja, saj med stanovanjskimi bloki radi parkirajo tudi obiskovalci in zaposleni v bližnjem TPC Lucija. To povzroča precej slabe volje in prebivalci blokov na naslovih Obala 123, 125 in 127 so se odločili, da enostavno zaprejo pot do svojih blokov z zapornico. Kar pa razburja ostale tamkajšnje stanovalce, saj so prepričani, da cest in območij ni mogoče kar tako zapirati. Jezni so tudi na občino, ki na tistem območju ne zagotavlja dovolj parkirnih mest in ustreznega parkirnega režima, ki bi ločil parkiranje med stanovalci in ostalimi obiskovalci.

Parkirnih mest ni dovolj za vse

“Že pred časom smo predlagali, da bi morda zaprli celotno območje okoli tamkajšnjih blokov, da bi tam lahko parkirali samo stanovalci. Pa se ni izšlo, ker je vsak zagovarjal svoje interese,” pravi predsednik krajevne skupnosti Lucija Franko Fičur, ki sicer razume stanovalce omenjenih treh blokov, da si na svojem zemljišču zagotavljajo svoja parkirna mesta. Vendar meni, da bi občina morala poiskati drugo rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse prebivalce. “Parkirna stiska je res velika, saj vsi bloki nimajo dovolj parkirnih mest, četudi bi ravnali po istem postopku in dokazali, da je zemljišče okoli blokov njihovo,” opozarja Fičur in dodaja, da prebivalci zdaj parkirajo pred zdravstvenim domom ali pri marini, vendar to ne more biti trajna rešitev.

Sodišče je odločilo, da pot ni javna

Na piranski občini so nam pojasnili, da se zavedajo težav, vendar da so nemočni, ker zapornico stanovalci postavljajo na zasebnem zemljišču. Kljub temu napovedujejo, da bodo za najbolj prikrajšane stanovalce (predvsem za bloka na Obali 117 in 119) skušali najti parkirna mesta na enem od občinskih zemljišč v bližini.

Postavitvi zapornice in zaprtju ceste je že pred časom nasprotovalo piransko Okolje, češ da javne poti ne morejo zapreti. Vendar je piransko sodišče sredi lanskega leta odločilo, da omenjena pot ni javna pot, četudi je tako kategorizirana v odloku piranske občine. Na tako odločitev se podjetje Okolje nato sploh ni pritožilo in zadeva je zdaj postala pravnomočna.

Direktor Okolja Darij Barrile pojasnjuje, da so stanovalci blokov na sodišču jasno dokazali, da so kupili tudi funkcionalno zemljišče in zato pritožba ne bi imela smisla. Nebojša Kovačič iz pravne službe Okolja ob tem dodaja, da bi v nasprotnem primeru stanovalci proti Okolju lahko sprožili veliko število tožb za priznanje lastninske pravice, kar bi imelo hude finančne posledice za podjetje.

Omenjene tri bloke je pred leti gradilo prav Okolje, ki je stanovalcem skupaj s stanovanji prodalo tudi del zemljišča pred bloki. Na Okolju še pojasnjujejo, da oni nikoli niso upravljali s parkirišči med bloki, ker na zasebnem zemljišču nimajo pristojnosti.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano