V Loki še ne bo vodovoda, ker niso imeli sreče pri žrebu

Bakterije fekalij v vodi, stalno prekuhavanje vode za pitje in skrb, da kozarca vode ne ponudijo nekomu, ki pitja iz lokalnega vira ni navajen. To je vsakdanjik krajanov Loke, vasi s 85 prebivalci pod Kraškim robom. Izvir Rižane vidijo skozi okna svojih hiš, javnega vodovoda v vasi pa še nimajo. Načrti, da ga bodo začeli graditi še letos, so se izjalovili - ker projekt ni imel sreče pri žrebu.

Nekoliko pod rezervoarjem iz časa Avstro-Ogrske so leta 1970 zgradili še eno zajetje. To še vedno napaja pipe v Loki.  Foto: Helena Race
Nekoliko pod rezervoarjem iz časa Avstro-Ogrske so leta 1970 zgradili še eno zajetje. To še vedno napaja pipe v Loki.  Foto: Helena Race

LOKA > Rezervoarje lokalnega vodnega vira nad vasjo Loka so zgradili še v času Avstro-Ogrske, ko so leta 1901 zajeli izvir Štambrnik pod Steno. Leta 1970 so vaščani s pomočjo krajevne skupnosti zgradili še en rezervoar. Vodo, ki izvira pod steno Kraškega roba, so speljali do vseh hiš v vasi, in tako je njihova vodooskrba urejena še danes.

Na svoj vodni vir so v vasi ponosni, zanj skrbijo in ga ne želijo izgubiti. A upali so, da bodo leta 2014 vseeno dobili tudi javni vodovod in s tem vodo, ki je pitna. Njihova je namreč onesnažena z bakterijami fekalij.

Kljub bakterijam v vodi jo pijejo

Poročila o preskusih vode, ki jih dobivajo, kažejo, da ima presežene parametre koliformnih bakterij, bakterij Escherichia coli in enterokokov.

“Kakovost vode je odvisna od dogajanja nad Kraškim robom. Vaščani jo kljub vsemu pijemo, nanjo smo že navajeni. Obiskom pa je ne bi ponudili. Ukrep, da moramo prekuhavati vodo, velja stalno. Ni prav, da nas ne oskrbijo s pitno vodo,” pravi predsednica vaške skupnosti Andreja Odar.

Loka je ena od 14 vasi na območju istrskih občin, ki še niso priključene na javni vodovod. “Vse vasi v okolici ga imajo, pripeljali so ga do pol poti med Bezovico in Loko, živimo nad izvirom Rižane ... V Kopru so obnovili promenado, ki je že bila urejena, tu pa nimamo vode. Gre za zdravje ljudi,” pa dodaja Jožica Švab.

Poleg tega, da je lokalna voda onesnažena, jo poleti večkrat zmanjka. Takrat vaščani naročijo cisterne vode, ki jo sami tudi plačajo. Prav tako sami skrbijo tudi za popravila cevi in odstranjevanje vodnega kamna iz njih. “Zaradi slabega pretoka se včasih zgodi celo, da ostaneš namiljen pod tušem, vode pa zmanjka, ker je sosed vključil pralni stoj,” opisuje Andreja Odar.

Niso imeli sreče pri žrebu

Mestna občina Koper se je s projektom gradnje vodovoda in kanalizacije v Loki, ki naj bi stala nekaj več kot 2,5 milijona evrov, prijavila na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter želela pridobiti denar iz Regionalnih razvojnih programov. Vodovod naj bi začeli graditi v teh dneh, prihodnje poletje naj bi iz pip v Loki pritekla pitna voda.

A namesto delovnih strojev je v Loko z Mestne občine Koper prišlo takšno sporočilo: “Za vse formalno in vsebinsko popolne vloge ni bilo dovolj sredstev, zato je razpisodajalec v skladu z razpisnimi pogoji opravil žreb. V žrebu z vlogo za gradnjo vodovoda in kanalizacije v Loki žal nismo bili uspešni.” Več sreče pa so imeli celovita prenova javnih površin na obalnem delu mestnega jedra Kopra, obnova Pokrajinskega muzeja Koper, kanalizacija Brageti in del sekundarnega kanalizacijskega omrežja na Škofijah.

Tako bodo v Loki, kamor se je v zadnjih letih preselilo več mladih družin, še naprej prekuhavali vodo, nameščali čistilne filtre na svoje pipe, sami krpali cevi lokalnega vodovoda, poleti, ko izvir presahne, pa naročali cisterne pitne vode. HELENA RACE


Najbolj brano