V Kopru so že morali s skafandri na teren

Ob grožnji svetovne pandemije ebole so morale v vseh državah pristojne nacionalne zdravstvene ustanove takoj poslati napotila zdravnikom - tudi in zlasti tistim na terenu - o tem, kako ukrepati, ko bi bil kdo lahko okužen z ebolo. Pri nas so za takšna navodila poskrbeli v ladijski, letalski, policijski dejavnosti, ne pa v nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ta je navodila (šele) pred dnevi sicer poslal, a le svojim epidemiologom, ne pa zdravstvenim domovom, čeprav so jih ti večkrat zahtevali.

Ljubica Kolander Bizjak: “Navodil NIJZ še ni, mi pa smo se že soočili s sumljivim primerom begunca  iz Afrike.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ljubica Kolander Bizjak: “Navodil NIJZ še ni, mi pa smo se že soočili s sumljivim primerom begunca iz Afrike.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER > Že konec junija smo v NIJZ spraševali, ali in kdaj bodo posredovali navodila vsem zdravnikom, zlasti v osnovnem zdravstvu. Tedaj nam je, kot smo poročali 1. avgusta, Tatjana Frelih iz NIJZ zagotovila, da jih bodo “te dni posredovali tudi Zdravniški zbornici, ta pa osnovnemu zdravstvu na terenu”.

Navodila le za nekatere, za druge pa jih ni ...

To se vse do včeraj še ni zgodilo. Oziroma: navodila NIJZ so prejeli znotraj NIJZ - vse območne enote. Epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote, ki se je v ponedeljek vrnil z dopusta, je povedal, da so ga pričakala na elektronski pošti.

Ko smo za navodila NIJZ spraševali v koprskem zdravstvenem domu, je strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak povedala: “Navodila smo že večkrat po telefonu zahtevali v NIJZ, pa smo dobili odgovor, da je za to odgovorna oseba na dopustu. Ta navodila je NIJZ dolžan posredovati vsem, ki delamo v ekipah nujne medicinske pomoči na terenu in jih nujno potrebujemo, a jih ni in ni, kar je nedopustno.”

Na teren v skafandrih

Še posebej zato, ker je Istra obmejno območje, kjer je vsak dan tudi veliko beguncev. Prav z enim takih sumljivih primerov so se te dni že srečali zdravstveni delavci koprskega ZD.

Kolander Bizjakova pravi: “Te dni so nas poklicali policisti, da so ujeli dva begunca iz Afrike, eden da ima visoko telesno temperaturo. Zato smo se v ekipi prehospitalne enote na teren odpravili v opremi, opredeljeni za sars - v posebnih skafandrih. Skušali smo se pogovoriti s prebežnikoma. Res je eden imel visoko telesno temperaturo, a ne vemo, ali je bil morda okužen z ebolo. Visoka temperatura sama po sebi še ni znak za ebolo ... Prebežnika nista hotela prav nič povedati - ne od kod sta, ne kdo sta. Izvedeli smo le, da sta pobegnila z Lampeduse, na italijansko-slovenski meji so ju zajeli policisti. Vrnili so ju nazaj v Italijo ...”

75-letni španski misijonar, ki so ga po okužbi z ebolo minuli četrtek prepeljali iz Liberije v Madrid, je včeraj podlegel bolezni. Bil je prvi okužen s tem smrtonosnim virusom, ki je z zahoda Afrike, kjer se širi ebola, prispel na zdravljenje v Evropo. Ebola je po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) terjala življenje 1013 ljudi na zahodu Afrike, z virusom se jih je okužilo še 1848.

Kolander Bizjakova poudarja, da je nedopustno, da zdravstveni delavci in domovi, zlasti na obmejnih območjih, še nimajo uradnih navodil NIJZ zdaj, ko obstaja nevarnost širitve ebole: “Le zdrava pamet in presoja nam narekujeta, kako ukrepati v podobnih primerih - za varnost ekipe in prebivalstva. A to ni dovolj in ni nujno, da bi vsi ukrepali tako. NIJZ je dolžan posredovati podrobna navodila o vseh vrstah postopkov in drugih ukrepanj. Zanima me, kaj bi bilo, če bi se to zgodilo na Brniku ...”

JASNA ARKO


Najbolj brano