V Kopru proti direktorici lekarne

Katja Gombač Aver ni dobila soglasja koprskega občinskega sveta za direktorico Obalnih lekarn, čeprav jo je svet zavoda na razpisu izbral kot najprimernejšo kandidatko. Kot kaže, se ponavlja zgodba iz leta 2011, ko je koprski župan prav tako nasprotoval njeni kandidaturi in je zato postala le vršilka dolžnosti direktorice. Razpis bodo ponovili, koprska občina pa razmišlja o lastnem zavodu za lekarniško dejavnost.

Katja Gombač Aver Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Katja Gombač Aver Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Igor Hrvatin pojasnjuje, da ustanoviteljice zavoda (tri obalne občine) niso uspele poenotiti določenih stvari, ki naj bi jih spremenili v odloku in statutu javnega zavoda.

Koprski svetniki so sprejeli razrešitev Petra Bolčiča s funkcije člana sveta zavoda za šport in člana sveta Pokrajinskega muzeja. Ker je postal podžupan, so te funkcije nezdružljive.

Na mestni občini Koper se zavedamo pomena izvajanja lekarniške dejavnosti v občini in zato mreže lekarn ne nameravamo krčiti. Ob tem pa ne izključujemo možnosti vzpostavitve lastnega zavoda za lekarniško dejavnost,” je ob tem dejal Hrvatin. Svet zavoda Obalnih Lekarn je Katjo Gombač Aver soglasno izbral kot najprimernejšo kandidatko za direktorico.

Na zavodu soglasno

Averjeva kot vršilka dolžnosti dobro vodi Obalne lekarne, saj ustvarjajo dobiček, poleg tega imajo ustrezno vizijo in razvojne cilje. Zato smo soglasno presodili, da je najbolje, da ona še naprej vodi zavod. S tem je soglašal tudi predstavnik koprske občine,” pravi predsednik sveta zavoda Obalne lekarne Marino Domio. Na razpis se je prijavilo več kandidatov, edino Gombač Averjeva in Marina Rogič Eiletz, sicer vodja lekarne v izolski bolnišnici, pa sta izpolnjevali vse razpisne pogoje. Med njimi je tudi ta, da mora imeti kandidat farmacevtsko izobrazbo.

Razpis po spremembah

Pred tremi leti se je koprska občina uradno vtaknila prav v ta pogoj in zato predlagala spremembe odloka in statuta Obalnih lekarn, ki bi omogočil širši nabor kandidatov za direktorja. Motil jo je tudi način delitve dobička. »Odlok in statut smo vmes spremenili in s spremembami so soglašale vse tri obalne občine. Razpis za direktorja smo objavili glede na sprejete spremembe. Med izobrazbenimi pogoji pa je ostala strokovna izobrazba, saj Obalne lekarne po statutu nimajo mesta strokovnega vodje in zato direktor ne more imeti splošne izobrazbe, ampak strokovno,« pojasnjuje Domio. Ker koprska občina tudi tokrat ni dala soglasja k imenovanju nove direktorice, bodo Averjevi najbrž podaljšali vedejevstvo in objavili nov razpis.

Stare zamere

Že pred tremi leti so se pojavila ugibanja, zakaj koprska občina tako zelo nasprotuje imenovanju Katje Gombač Aver. Soglasja naj ne bi dobila predvsem zato, ker je soproga nekdanjega predsednika uprave Vzajemne Boštjana Averja. Na njegov račun je koprski župan Boris Popovič javno izrekel kar nekaj kritik, bil je tudi velik nasprotnik tega, da Aver pred leti postane direktor izolske bolnišnice. Aver in Popovič naj bi imela neporavnane račune in zamere še iz časa, ko je bil Aver predsednik nogometnega kluba Koper. Pred tremi leti pa je koprska opozicija ugibala tudi o tem, da želi Popovič na direktorsko mesto postaviti svojega človeka, ki bi Obalne lekarne povezal z Ljubljanskimi lekarnami.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano