V Kopru je vse bolj priljubljeno plačilo parkirnine prek sms sporočila

Med uporabniki koprskih mestnih parkirišč je vse bolj priljubljeno plačilo parkirnine prek sms sporočila. Odkar so junija v Komunali Koper uvedli to novost, je prek mobilnega telefona parkirnino poravnalo 3255 voznikov, 20 odstotkov pa jih je prek sistema tudi podaljšalo čas parkiranja.

Sistem plačila parkirnine prek kratkega sms sporočila deluje 
na 33 parkiriščih v upravljanju Komunale Koper. Foto: Nataša Hlaj
Sistem plačila parkirnine prek kratkega sms sporočila deluje na 33 parkiriščih v upravljanju Komunale Koper. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Sistem plačila parkirnine preko kratkega sms sporočila deluje na 33 parkiriščih v upravljanju Komunale Koper. Parkirnino je moč skleniti ali podaljšati iz katerekoli lokacije s preprosto oddajo brezplačnega sms sporočila. V Komunali Koper so se za uvedbo sodobnega sistema za plačilo parkirnine odločili, ker so želeli uporabnikom zagotoviti alternativo, ki bi bila enostavna za uporabo, brezplačna in bi delovala tudi brez nakupa plačilnih kartic ali registracij v sistem.

“Ob vsem tem smo poskrbeli še za okolju prijazen način plačila, saj smo se izognili tiskanju računov na parkomatih,” ugotavlja predstavnik za odnose z javnostmi v koprski komunali Vojko Rotar. Sistem so razvili sami v sodelovanju s podjetjem 2mobile iz Ljubljane. “Sistem smo uvedli brez nepotrebnih vlaganj v nove parkomate ali drugo infrastrukturo. Stroški so bili minimalni, saj smo označevalne table z navodili namestili na že obstoječo infrastrukturo na parkiriščih,” še dodaja Rotar. V prihodnje razmišljajo tudi o nadgradnji in dopolnitvi ponudbe, denimo, za možnost sklepanja abonmajev.

Po Rotarjevih besedah so s sistemom zelo zadovoljni, saj je uporaba presegla pričakovanja. “Uporabnost in zadovoljstvo uporabnikov sta vidna tudi po tem, da uporaba plačila parkirnine preko sms sporočila raste iz meseca v mesec,” navaja Rotar.

Pet območij, kjer vozniki največkrat uporabljajo sms parking, in podatki o številu plačil od 1. junija do 23. decembra (vključno s plačili za podaljšanje časa parkiranja):
> Za tržnico (8705 izvedenih plačil)
> Za banko Koper (3289 izvedenih plačil)
> Ukmarjev trg (3135 plačil)
> Zeleni park (2615 plačil)
> Trg Brolo (2388 plačil)
20 odstotkov teh uporabnikov je prek sms tudi podaljšalo parkirnino. Največ parkirnin je sklenjenih med 8. in 9. uro zjutraj.

Junija so v sistemu zabeležili 1609 plačil parkirnin, novembra pa so jih našteli že 5386. Od začetka junija do 23. decembra je storitev uporabljalo 3255 različnih uporabnikov. Okrog 20 odstotkov jih tudi podaljša parkirnino prek sms sporočila. Največ parkirnin je sklenjenih med 8. in 9. uro zjutraj. Po številu plačil sms parkiranja prednjači parkirišče za tržnico (8705 izvedenih plačil), najmanj pa so jih zabeležili na parkirišču Zeleni park (2615 izvedenih plačil). Ko smo pri sms plačilu parkirnine zmotili enega od uporabnikov, nam je zaupal, da ga je storitev razveselila, ker je priročna in ne zahteva prijave v sistem. Pravi, da se mu tega res ne bi dalo početi. “Vse rešim z dvema klikoma,” ugotavlja.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano