V Kopru in Ankaranu od danes plačevanje parkirnin tudi s SMS sporočili

Uporabniki parkirišč na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran, s katerimi upravlja Komunala Koper, lahko od danes naprej parkirnino plačujejo preko SMS sporočil. Še vedno pa bo mogoče tudi klasično plačevanje parkirnine na parkomatih, so sporočili s koprske komunale.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

KOPER > Ena od prednosti sistema je, da lahko uporabnik parkirnino podaljša od kjerkoli in se ni treba vračati k vozilu oziroma parkomatu. Sistem namreč 15 minut pred iztekom časa, za katerega je plačana parkirnina, uporabniku posreduje brezplačni opozorilni SMS, po katerem lahko ta podaljša parkirnino, pojasnjujejo na koprski komunali.

Nov sistem plačevanja parkirnine po navedbah komunale deluje tako, da uporabnik parkira vozilo ter pošlje SMS sporočilo s cono parkiranja in registrsko številko vozila na številko 4333. Nazaj prejme brezplačni potrditveni SMS, na katerega odgovori z besedo DA in želeno dolžino parkiranja v urah, pri čemer je mogoče parkirati za največ tri ure.

Parkirnina se uporabniku obračunava mesečno, preko položnice mobilnega operaterja uporabnika.

Za uporabo sistema uporabnikom na telefon tudi ni treba vgraditi dodatnih aplikacij ali se registrirati, rešitev pa deluje na vseh mobilnih aparatih, tudi na tistih starejše generacije.

Sistem je v sodelovanju s Komunalo Koper razvilo podjetje 2mobile iz Ljubljane. Deluje na obstoječi infrastrukturi, kar pomeni, da razen razvoja pametne rešitve ni bilo potrebnih dodatnih vlaganj v opremo na parkiriščih, pojasnjujejo na Komunali Koper.

STA


Najbolj brano