V Kopru bo zaživel še drugi zasebni vrtec

Ker v zadnjih letih beležijo vse večje število otrok, so v koprski občini zadovoljni, da bo v Kopru zaživel še drugi zasebni vrtec. Odprla ga je Vesna Potecin, ki na tem področju ni novinka, saj je zadnje tri leta staršem že nudila zasebno varstvo za malčke.

Direktorica in lastnica zasebnega vrtca Mali mehurčki Vesna 
Potecin v eni od prostornih in svetlih igralnic. Vpisujejo otroke 
vseh starosti.    Foto: Nataša Hlaj
Direktorica in lastnica zasebnega vrtca Mali mehurčki Vesna Potecin v eni od prostornih in svetlih igralnic. Vpisujejo otroke vseh starosti.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Krpanova ulica za Vojkovim nabrežjem v Kopru bi se lahko preimenovala kar v ulico zasebnih vrtcev. Na številki 11 deluje zasebni vrtec Račka, le dve številki naprej, na trinajstici torej (nekdanja Gostilna Palada), pa je svoja vrata odprl zasebni vrtec Mali mehurčki.

Njegova direktorica in lastnica Vesna Potecin je prejela odločbo šolskega ministrstva, da izpolnjuje vse pogoje, kar pomeni, da bo že v novem šolskem letu nudila program v dveh oddelkih. “Zdaj že vpisujemo otroke, sprejeli pa jih bomo prav vseh starosti, od prvega leta do vstopa v šolo,” napoveduje Potecinova.

Starši bodo - tako kot v javnem vrtcu - tudi v njenem vrtcu deležni subvencije. Prek centra za socialno delo bodo morali podati vlogo za znižano plačilo vrtca, nakar jim bo subvencija obračunana glede na dohodke. Potecinova se je odločila, da bo program v zasebnem vrtcu sledil kurikulumu za vrtce, ki ga je sprejel strokovni svet za splošno izobraževanje. Otrokom bodo v okviru rednega programa nudili tudi angleške urice.

“Dobrega pol leta sem urejala vso dokumentacijo, prostore sem uredila po natančnih zakonskih predpisih. Na voljo imamo 140 kvadratnih metrov površin, vsaka igralnica meri dobrih 47 kvadratnih metrov. Ko so si predstavniki ministrstva ogledali naš vrtec, niso imeli pripomb,” je Potecinova zadovoljna z razmeroma hitro prehojeno birokratsko potjo.

V vrtcu bodo štiri zaposlene. “Jaz bom peta, direktorica in deklica za vse,” pove v šali. Štiri ure tedensko bo na voljo tudi pedagoška vodja, ki bo nadzirala delo. Pravi, da sta ji veliko pomenili tudi podpora in pomoč koprske občine.

Predstojnik urada za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec pojasnjuje, da se zavzemajo za pestrost programov in širšo izbiro za starše. “V praksi bosta dva nova oddelka zagotovo pripomogla k omilitvi prostorske stiske v vrtcih, marsikateremu staršu pa rešila težavo, kam z otrokom, če ne bodo uspeli z vpisom v javni vrtec,” meni Pirjevec.

Zasebni vrtec pa ni vključen v centralni vpisni register, zato tam potekajo individualne prijave.

NH


Najbolj brano