V Izoli že obnavljajo pred časom nameščeno urbano opremo

Izolska občina je za urbano opremo na Svetilniku ter Alietovi in Tartinijevi ulici porabila kar 687.714 evrov, ker je glavnino (511.000 evrov) dobila iz evropskih regionalnih razvojnih programov. Tako navitemu znesku navkljub pa oprema slabo kljubuje vremenskim razmeram, zato občina zahteva, da izvajalec Makro 5 na njej odpravi napake in pomanjkljivosti.

Takole so urbano opremo v Alietovi ulici nameščali septembra 2013, zdaj jo bodo popravljali. Foto: Mirajna Cerin
Takole so urbano opremo v Alietovi ulici nameščali septembra 2013, zdaj jo bodo popravljali. Foto: Mirajna Cerin

IZOLA > Dodatnega denarja občina ne bo trošila, uveljavila bo garancijo za dobro izvedbo del. Delavci Makro 5 bodo začeli v podhodih in tam - do konca novembra - zamenjali svetilke na tablah z odlomki starega izolskega statuta, z njih odstranili rjaste madeže in obnovili bližnji omet. Rjaste madeže bodo odstranili tudi na Alietovi ulici, kjer bodo še obnovili cvetlična korita in koše za odpadke ter popravili stopnice.

Čeprav se zdi, da bodo morali v roke vzeti skoraj vsak kos nameščene urbane opreme, županova svetovalka Kristina Zelić pravi, da “gre za malenkosti in običajno prakso”, ki se je poslužujejo tudi pri drugih (gradbenih) posegih, o katerih pa javnosti ne obveščajo. Tokrat so se odločili drugače, ker je urbano opremljanje mesta dvignilo obilo prahu. Slabi kondiciji opreme pa po njenih besedah poleg vremenskih razmer botrujejo občani in njihovi hišni ljubljenčki. “Nekatere svetilke v podhodih moramo na novo namestiti, ker jih kradejo. Rjasti madeži na tablah v podhodih pa nastajajo, ker po njih urinirajo psi,” je jasna.

Čez opremo so imeli Izolani številne pripombe, češ da je preveč glomazna in s sodobnimi oblikami ne sodi v istrski prostor ter da je zaradi ostrih robov lahko tudi nevarna. Toda v občinski upravi ne omenjajo, da bi odpravo napak in pomanjkljivosti na njej izkoristili za to, da bi jo bolj prilagodili željam Izolanov. Na vprašanje, kako bodo zanjo skrbeli po izteku garancijskega roka, pa odgovarjajo, da bo to najverjetneje počela Komunala v okviru tekočega vzdrževanja mestne infrastrukture.

Ko bodo končali z deli v podhodih in na Alietovi ulici, se bodo lotili napak in pomanjkljivosti na Svetilniku ter Tartinijevi ulici. Kdaj točno, v občinski upravi še ne vedo. Dopuščajo, da bi to bilo v začetku prihodnjega leta. Z deli se jim namreč ne mudi tako zelo. V starem mestnem jedru je delavce videti zgolj občasno. Z obnovo opreme po zagotovilih Zelićeve ne bodo povzročali niti umazanije niti hrupa.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano