Staro je skoraj kot novo

Zavrženi, a še vedno uporabni predmeti in pohištvo lahko s kančkom domišljije in iznajdljivosti dobijo novo vsebino ter postanejo zanimiv kos opreme doma, pisarne, morda vrta ali balkona. Če s tem rešimo še stisko ranljivih skupin, ki si nakupa novih predmetov ne morejo privoščiti, je namen dosežen, so prepričani v Komunali Izola. Na območju nekdanje deponije na cesti proti Šaredu so odprli Center uporabnih predmetov.

Sprejemna pisarna Komunale Izola je dobila svežo podobo s predelanim pohištvom, ki mu je uporabno vrednost vdahnila   Metka Šori s sodelavko ekipe Nowaste. Foto: Nataša Hlaj
Sprejemna pisarna Komunale Izola je dobila svežo podobo s predelanim pohištvom, ki mu je uporabno vrednost vdahnila Metka Šori s sodelavko ekipe Nowaste. Foto: Nataša Hlaj

IZOLA > Za otvoritev tovrstnega centra smo se odločili, ker lahko s tem uspešno zmanjšamo količine odpadkov in še uporabnim predmetom podaljšamo življenjsko dobo ter nazadnje omejimo nepotrebno potrošništvo, naštevajo v Komunali Izola. Ocenjujejo, da bodo ob prebiranju predmetov v centru kakšno zanimivo priložnost našli tudi zbiratelji starin.

Direktor Komunale Izola Denis Bele pojasnjuje, da so predmeti, ki jih ljudje prinašajo v center, še uporabni, le njihovi dosedanji lastniki jih iz različnih razlogov ne potrebujejo več. Sprva bodo uporabnikom omogočili brezplačen prevzem očiščenih in popravljenih predmetov ter pohištva. V prihodnje pa se bodo odločili bodisi za komisijsko določanje cene ali princip prostovoljnih prispevkov. Vrata centra bodo odprta od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro. Občani lahko predmete prinesejo v center sami ali naročijo odvoz, do katerega so upravičeni dvakrat letno v dogovoru s Komunalo.

Sicer pa Bele spomni še, da so se tudi v lastnem podjetju projekta urejanja centra lotili zelo ekološko in gospodarno. Sodelavce je usmerjal Miran Milenkovski, ki pravi, da so za preureditev objekta porabili le 2000 evrov, videz centra pa je plod njihovih zamisli. Ob stavbi sta še manjše skladišče in delavnica, kjer predmete pregledajo in jih po potrebi popravijo.

Kako je mogoče predmete ponovno uporabiti, se lahko obiskovalci Komunale prepričajo ob ogledu sprejemne pisarne podjetja. Prostor je namreč s predelanim pohištvom opremila Metka Šori s sodelavko iz ekipe za recikliranje in ponovno uporabo določenih materialov Nowaste.

V izolski Komunali so iskanje najprimernejšega imena za Center uporabnih predmetov (CUP) zaupali osnovnošolcem v občini. Na natečaju so bili najbolj prepričljivi šolarji 9. a razreda z OŠ Livade, ki so si z nazivom Staro kot novo prislužili prvo nagrado, medtem ko bo Komunala vsem sodelujočim podarila tudi mlado drevo.

NH


Najbolj brano