V Izoli konec tedna oljke, vino in ribe

V Izoli se bo popoldne začel tradicionalni, 13. praznik oljk, vina in rib. Obiskovalce starega mestnega jedra bodo tako danes in v soboto pozdravili lokalni pridelovalci oljčnega olja in domačih vrst vin ter ponudniki drugi kulinaričnih posebnosti slovenske Istre, predvsem morskih jedi.

V Izoli se bo popoldne začel tradicionalni, 13. praznik oljk, 
vina in rib. Foto: Ariana Buzleta
V Izoli se bo popoldne začel tradicionalni, 13. praznik oljk, vina in rib. Foto: Ariana Buzleta

IZOLA > Na letošnji prireditvi se bo na stojnicah predstavilo preko 40 ponudnikov. Največ bo vinarjev, skupaj 18, pa enajst oljkarjev ter 14 ostalih ponudnikov, od kulturnih in turističnih društev do ponudnikov hrane in spominkov.

V okviru praznika bodo drevi na Manziolijevem trgu razglasili tudi letošnje županovo vino. Na natečaju je sodelovalo devet izolskih vinarjev z 18 vzorci belih in rdečih vin. Za Županovo vino v lanskem letu je ocenjevalna komisija izbrala malvazijo 2013 Robija in Dorjana Korenike, so sporočili z izolske občine.

Čeprav je do obiranja oljk še več mesecev, je pričakovati, da bodo oljkarji letos še občutili posledice lanskih vremenskih razmer. Zaradi pričakovane večje pojavnosti oljčne muhe bi tako zlasti v nižjih legah slovenske Istre lahko ponovno imeli nekoliko manj pridelka kot običajno, je že pred časom ocenila vodja Poskusnega centra za oljkarstvo Viljanka Vesel.

STA


Najbolj brano