V Izoli je bilo spet pekoče (foto)

Že lanskoletno premierno izvedbo festivala Čiliada so toplo pozdravili številni ljubitelji pikantnih okusov, z letošnjo izvedbo pa so organizatorji še razširili nabor razstavljalcev, privabili še več obiskovalcev, festival pa se je že utrdil kot eden najpomembnejših slovenskih dogodkov na tem področju.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Organizatorji (koprsko podjetje Gorki chili, društvo Izolani, Center za kulturo, šport in prireditve Izola) ocenjujejo, da je Čiliado v soboto obiskalo približno 2000 ljudi. “Pozna se, da so obiskovalci Čiliade pravi ljubitelji pekočega. Sem ne pridejo samo gledat in okušat, ampak zato, da obogatijo svoje zaloge ter raziščejo, kaj je v ponudbi novega,” sta zadovoljna Rok Iglar in Igor Tavčar iz podjetja Gorki chili.

S svojimi izdelki se je predstavilo kar 17 ponudnikov pekočih omak, olj, past, marmelad medu, žganja, sirov in drugih dobrot. Kar nekaj zanimanja so poželi kravji in kozji siri, obogateni s čilijem, ki jih pridelujejo v ljubljanskem Društvu Pod kozolcem, ter dimljeni čilivapi Čili farme Van der Brudi. Podobno predstavitveno pot so ubrali tudi Koprčani Gorki chili, ki so poleg številnih pikantnih zvarkov zraven ponujali še hamburgerje.

Pri večini preostalih razstavljalcev pa je bilo edino “blažilo” košček kruha, kreker, grisin, saj le tako lahko na polno izkusimo “moč” omak. Pri slovenskih veteranih Chili Pipp, ki se s to dejavnostjo ukvarjajo že 13 let, so poleg izdelkov, ocenjenih z lestvico pikantnosti od ena do deset, predstavili še premium ligo, ocenjenih z lestvico 13 od deset. Za te omake so prišle v poštev samo najbolj pikantne sorte, kot so moruga, bhut jolokia, carolina reaper in druge, ki terjajo najdaljšo “rehabilitacijo” brbončič, a tudi pri drugih razstavljalcih so bile opazno zastopane omake iz najbolj pekočih sort, ki so, kot kaže, na pohodu.

Spremljevalni del Čiliade je tudi kulinarično tekmovanje v pripravi pikantnih jedi. Letos je komisija v sestavi Tomaž Bevčič iz restavracije Rizibizi, Madžar Robert Bogdan, ki je tudi razstavljal svoje izdelke na Čiliadi, in pevec Tulio Furlanič prvo mesto podelila piščancu z limonsko travo, ki ga je pripravila v Izoli živeča Tajka Mem, drugo mesto je osvojil čili con carne iz izolskega Bifeja pri kralju, tretje mesto pa palačinke iz kamuta z namazom iz čokolade in čilija, ki jih je spekla domačinka Marjetka.

Za gašenje žeje in še bolj za ohladitev brbončic sta poskrbeli dve mikropivovarni; srbsko-slovenska naveza Kabinet in ankaranski San Nicolo'.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano