V Izoli godbeniki iz vse Slovenije, gledališčniki pa iz različnih držav

V Izoli se danes in v nedeljo z zaključno gledališko predstavo in koncertom končujeta tabora mladih, ki ju je v tem tednu gostilo mesto. Mladi godbeniki so prišli iz vseh koncev Slovenije, gledališčniki pa iz različnih držav, da bi se na delavnicah skupaj s priznanimi mentorji družili, ustvarjali in se naučili kaj novega.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Zaključek gledališke delavnice bo danes v Kulturnem domu Izola, kjer bodo predstavili rezultate celotedenskega druženja in ustvarjanja.

Okrog 60 sodelujočih iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Češke in Švice je ustvarjalo na delavnicah pantomime skupaj z mentorjem Michalom Hechtom, se seznanjalo z igralskimi tehnikami od Brechta do Stanislavskega skupaj s Katrin Janser ali pa so se preizkusili v avtorskem gledališču pod vodstvom Maje Sviben in Ive Milley. Mladi so lahko sodelovali tudi v kadriranju realnosti - javnem performansu, ki ga je usmerjal Marton Debreczeni.

Prva koncertna nastopa Musice Creative, letošnjega tabora godbenic in godbenikov, bosta ob 10. uri na Lonkah v Izoli in ob 19. uri na Manziolijevem trgu v Izoli; v primeru slabega vremena bo koncert v Kulturnem domu Izola ob 20. uri. Na večernem koncertu se bosta godbenikom na odru pridružila še Pihalni orkester Izola in pihalni orkester Concerto di Fiati G. Verdi glasbenega združenja N. Gabrielli iz italijanskega Tolentina.

Zaključni koncert mladih godbenic in godbenikov pa bo v Avditoriju Portorož v nedeljo ob 18. uri. Na sporedu bodo dela Sergeja Prokofjevega, Dejana Učakarja, Josea Ignacia, Barta Picqueurja, Aarona Coplanda in Astorja Piazzole.

V Pihalnem orkestru Musica creativa letos sodeluje 65 mladih godbenic in godbenikov, starih od 11 do 23 let. Glasbeniki prihajajo iz preko 30 slovenskih godb; kar dve tretjini sodelujočih je mlajših od 18 let.

Poletni godbeni tabor pripravljajo od leta 1979, prvi je potekal v Ljutomeru. Namen tabora je poleg razvoja mladih glasbenikov sestaviti slovenski mladinski pihalni orkester, Pihalni orkester Musica creativa, pod taktirko znanega in kakovostnega dirigenta. Gregor Kovačič, ki je dirigentsko paličico prevzel od Mitje Dragoliča, se je tako pridružil seznamu imen, ki so Slovenskemu pihalnemu orkestru dirigirali v preteklosti.

STA


Najbolj brano