V Izoli bodo poškodovane palme nadomestili z magnolijami

V izolski občini so na podlagi klicev občanov januarja odstranili 64 poškodovanih dreves, ki jih je napadel palmov vrtač. Medtem je posebna projektna skupina sprejela predlog, da poškodovane palme nadomestijo z magnolijami.

V izolski komunali opažajo pozitiven odziv občanov na 
pobudo za odstranitev poškodovanih palm, ki jih je lani 
napadel palmov vrtač.
V izolski komunali opažajo pozitiven odziv občanov na pobudo za odstranitev poškodovanih palm, ki jih je lani napadel palmov vrtač. 

IZOLA > Komunala Izola je občane k pomoči pri odstranjevanju agresivnega škodljivca pozvala že novembra in bila, kot kaže, uspešna. Kot so danes sporočili, so namreč v kratkem času prejeli okrog 60 klicev občanov, ki so jih seznanili s poškodovanimi palmami tako na javnih kot na zasebnih površinah. Skupaj z občani so nato samo v januarju odstranili kar 64 poškodovanih palm.

Za reševanje omenjene problematike so sicer sestavili tudi projektno skupino, v kateri sodelujejo predstavniki krajevnih skupnosti, krajinski arhitekt, predstavnica zavoda za varstvo narave ter predstavniki občine in komunale. Skupaj so pregledali možne strokovne rešitve za zajezitev škode, ki jo povzroča palmov vrtač.

Projektna skupina je glede nadomestitve odstranjenih palm na Sončnem nabrežju sprejela predlog krajinskega arhitekta Vladimirja Vremca, da se jih nadomesti z magnolijami.

“V Izoli lahko zasledimo primere dobro uspevajočih dreves magnolij, kar priča, da na našem območju niso tuje rastline,” poudarjajo na komunali. Primer dobre prakse pri zasaditvi magnolij so si ogledali tudi v italijanskem Gradežu, kjer imajo te rastline podobne razmere za rast, kot jih bodo imele v Izoli, in se tako prepričali, da odlično uspevajo tudi v neposredni bližini morja.

Magnolija je zimzeleno drevo, ki raste počasi, ni alergena rastlina, s svojo bogato krošnjo pa nudi prijetno senco, ki je v poletnem času še kako dobrodošla, predvsem na sprehajališčih. Občanom ob tem predlagajo, da lahko poleg magnolij odstranjene palme nadomestijo tudi z drugimi rastlinami, kot sta japonska kalina in hrast plutovec.

Vse občane, ki so na svojih površinah zasledili poškodovane palme, pa še naprej pozivajo k skupnemu pristopu k reševanju “zelene” Izole.

V Sloveniji so palmov vrtač prvič našli v Izoli jeseni 2008 in nato še spomladi 2009. Vse palme, kjer so opazili znamenja napada, so bile tedaj posekane in uničene. Palmov vrtač izvira iz Južne Amerike, v Evropo pa so ga najverjetneje prenesli s sadikami velikih palm.

STA


Najbolj brano