V Izoli Perič najbrž poklicni podžupan

Izolski župan Igor Kolenc bo v prihodnjih dneh imenoval podžupane, o svoji izbiri pa bo najbrž na četrtkovi seji seznanil občinski svet. Kot vse kaže, se bo odločil za Valdija Morata (SD), Gregorja Periča (SMC) in Feliceja Žižo (italijanska narodna skupnost). Znani so tudi predsedniki izolskih krajevnih skupnosti.

Gregor Perič Foto: Mitja Bozic
Gregor Perič Foto: Mitja Bozic

IZOLA > Če se bo Igor Kolenc res odločil za omenjena imena, bo največje presenečenje 51-letni ekonomist Valdi Morato. Član SD, ki že od začetka podpira Kolenca, je že dolgo, pomembnejših funkcij pa doslej ni zasedal. V prejšnjem mandatu sta bila podžupana njegova strankarska kolegica Breda Pečan in Branko Simonovič iz Desusa.

V dveh krajevnih skupnostih, Livade in Haliaetum, bodo imeli to nedeljo pripadniki italijanske manjšine ponovne volitve v svet. V Livadah kandidira Selene Mujanović, v Haliaetumu pa Mariella Carboni Majerič. V času rednih lokalnih volitev niso pripadniki manjšine ne v eni ne v drugi KS predlagali nikogar.

Morata so županu za podžupana predlagali zaradi njegovih izkušenj, pravi Aleksej Skok, predsednik SD, svetniškega kluba in vodja županove koalicije (SD-SMC-Oljka-Združeni za Izolo-Nova lista za Izolo): “Ni samo politik. Velja za človeka, ki ga zanimajo gospodarske javne službe in dejavnost društev.” Prav v slednjih so že večkrat opozorili, da ima občina premalo posluha zanje. Problematiko mladih pa bi zaupali Gregorju Periču, 30-letnemu brezposelnemu politologu, ki se je potegoval celo za županski mandat. Najbrž bo poklicni podžupan in tudi povezovalni člen med lokalno skupnostjo in državo.

Podžupan iz vrst manjšine naj bi bil Felice Žiža. To funkcijo je opravljal že v preteklih štirih letih, je tudi podpredsednik italijanske samoupravne narodne skupnosti, v izolski bolnišnici pa njen strokovni direktor.

V svetih izolskih krajevnih skupnosti je bolj malo novosti. V štirih od petih imajo nove-stare predsednike. KS Haliaetum bo še naprej vodili Mario Carboni, KS Livade Vinko Gregorič, KS Jagodje-Dobrava Maks Filipčič in KS Korte Edi Grbec, tudi občinski svetnik liste Združeni za Izolo. V starem mestu pa je vajeti prevzela Vanda Zajc. Dosedanja predsednica Karmen Bučar se za funkcijo v svetu ni več potegovala.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano