V Hrvatinih o vlogi psov v vojnah

Do 20. februarja bo v prostorih turističnega društva v središču Hrvatinov na ogled razstava Vojaški psi v zgodovini, ki so jo pripravili v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Hrvatini. Njena avtorica je Valentina Petaroš Jeromela.

 Foto: Miha Crnic
Foto: Miha Crnic

HRVATINI > V vojnah so ljudje uporabljali različne živali - od slonov, konj, mul in golobov do psov. Po opravljenih nalogah pa so jih pogosto zavrgli, pomorili ali v najboljšem primeru pozabili nanje, pravi avtorica razstave. Zgodovina teh živali ni zapisana, možno pa jo je obnoviti po junaških zgodbah, ki so se prenašale z ustnim izročilom in na fotografijah. Psi so imeli v vojnah pomembne naloge - varovali so objekte in patruljirali, prenašali so sporočila, reševali ranjene vojake iz strelskih jarkov, prenašali so živila in strelivo, našteva Valentina Petaroš Jeromela.

Razstavo je pripravila s pomočjo zgodovinske pisarne petega oddelka splošnih zadev generalštaba italijanske vojske, projekt pa je sofinanciralo ministrstvo za zunanje zadeve Italije s posredovanjem Italijanske unije. Petkove otvoritve se je udeležila tudi generalna italijanska konzulka Iva Palmieri, Robert Starman iz Pasje šole Burja pa je pripeljal mladega labradorca, bodočega reševalnega psa.

CM


Najbolj brano