V Drnici večji pogin tujerodnih sončnih ostrižev

Domačini iz Sečovelj so pred dnevi v Drnici opazili večje število poginjenih rib. Po podatkih krajanov naj bi šlo za več sto kilogramov rib invazivne vrste sončni ostriž.

Sončni ostriž. Foto: Bojan Dolenc
Sončni ostriž. Foto: Bojan Dolenc

SEČOVLJE > Poginilo naj bi več sto kilogramov teh rib, ki sicer niso doma v naših vodah, temveč so akvarijske ribe, se pa hitro razmnožujejo. Krajani konec tedna niso uspeli priklicati okoljske inšpekcije, da bi preučila, kaj je povzročilo pogin rib. Večino so menda odstranili uslužbenci Službe za varstvo obalnega morja.

“Danes naj bi prišla veterinarska inšpekcija, a zdaj je tako ali tako že prepozno. Še kak dan in bodo ribe - kar jih je ostalo - razpadle,” meni predsednik sveta Krajevne skupnosti Sečovlje Denis Fakin. Po njegovi oceni je bil za ostriže najverjetneje usoden fekalni izliv iz katere od greznic bližnjih hiš.

“Osnovna težava je, da na tem območju še vedno ni urejene kanalizacije. Na naslednjem občinskem svetu bom vztrajal pri čimprejšnji rešitvi tega problema,” je odločen Fakin. V bližini je lokalna čistilna naprava, vendar kakih sedem hiš ni priključenih nanjo, prav tako ne objekti mejnega prehoda Sečovlje.

Spletno uredništvo


Najbolj brano