V Cimos začasno vstopa država

Družba za upravljanje terjatev bank bo Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja, je napovedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Država v Cimos vstopa za omejeno obdobje od treh do pet let. Roko pri reševanju Cimosa pa je včeraj ministru ponudil tudi Gašpar Gašpar Mišič.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek (levo) je včeraj 
skupaj z direktorjem DUTB Imrejem Baloghom in predsednico uprave SDH Lidio Glavina predstavil rešitev za 
Cimos.  Foto: STA
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek (levo) je včeraj skupaj z direktorjem DUTB Imrejem Baloghom in predsednico uprave SDH Lidio Glavina predstavil rešitev za Cimos.  Foto: STA

LJUBLJANA, KOPER > Po slovesu italijanskega kupca prodajalci Cimosa stavijo na rezervni načrt za to koprsko podjetje. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je po včerajšnjem sestanku s predstavniki gospodarskega in finančnega ministrstva, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in SDH pojasnil obrise tega načrta. Tako imenovani plan B bo zagotovil dolgoročno stabilnost družbe, predvideva pa, da bo DUTB Cimos prestrukturiral po načelu zasebnega investitorja. Vse aktivnosti so po besedah ministra usmerjene k ohranjanju delovnih mest na ekonomskih temeljih.

Minister: Ne gre za državno pomoč

“DUTB bo v čim krajšem času pripravila seznam aktivnosti za ta plan B. Preverila bo tudi možnosti povezovanja z drugimi podjetji iz iste panoge pri nas. Ne gre za državno pomoč, saj bo DUTB ravnala po načelu zasebnega investitorja,” je še poudaril minister. Po poročanju Siola naj bi snovali načrt, da Cimos povežejo z mariborsko livarno MLM.

Država vstopa v Cimos za omejeno obdobje treh do petih let.

Minister je hkrati okrcal Italijane. Dvomi v verodostojnost kupca, ki se umakne, kot se je tokrat sklad Palladio Finanziaria.

Petrič svari, Gašpar Mišič pa ponuja roko

Stojan Petrič, prvo ime idrijskega Kolektorja, je nedavno posvaril pred vstopom v Cimos. Katerokoli slovensko podjetje bo vstopilo, si bo umazalo roke, saj bo treba odpuščati, je povedal za Finance.

Na Počivalškov načrt za rešitev Cimosa so se včeraj odzvali tudi v političnih vrstah. Jernej Vrtovec (NSi) ocenjuje, da to pomeni dodaten strošek za davkoplačevalce in novo priložnost za izčrpavanje družbe. Zato razmišljajo tudi o interpelaciji, čeprav menijo, da to ni rešitev. Počivalšek bi moral odstopiti, meni Vrtovec. Do ministra so kritični tudi v ZL, kjer zahtevajo reševanje Cimosa po načelih državnega lastnika. Zahtevajo pa tudi sklic nujne seje parlamentarnega odbora za gospodarstvo. Želijo, da se Cimos opredeli kot strateško naložbo. Andreja Potočnik iz SMC, ki je tudi predsednica odbora za gospodarstvo, je napovedala, da bo nujna seja prihodnji teden. Po njenih besedah želijo poslanci dobiti na mizo načrt, kako ohraniti delovna mesta v Cimosu.

Podjetnik Gašpar Gašpar Mišič se z njim ne strinja. “Jaz verjamem v Cimos, v njegovo tehnično znanje, kadre in potencial. S svojim podjetjem Gasspar Naložbe sem pripravljen vstopiti v to podjetje, zagotoviti 110.000 evrov kupnine in prevzeti Cimosove dolgove, vse pod enakimi pogoji, kot so veljali za Italijane,” nam je zagotovil v včerajšnjem telefonskem pogovoru. Že včeraj je najprej poklical, nato pa poslal SMS ministru Počivalšku in ga seznanil s svojim načelnim interesom. Srečala naj bi se še ta teden, Gašpar Mišič pa si želi tudi sestanek s predstavniki DUTB in SDH.

SR, STA


Najbolj brano