V Boninih masirajo kakije

Janko Brajnik iz Boninov goji prav poseben odnos do kakijev. S sušenjem celih kakijev (hoshigaki) eksperimentira že več kot 20 let, poznavalci pa pravijo, da Brajnik dela najboljše hoshigakije daleč naokoli.

Japonci zlatemu jabolku pravijo tudi božji sadež Foto: Leo Caharija Leo Caharija
Japonci zlatemu jabolku pravijo tudi božji sadež Foto: Leo Caharija Leo Caharija

KOPER > Kultura sušenja kakijev je doma v deželi vzhajajočega sonca. Japonci jih stoletja sušijo zato, ker so celi posušeni kakiji bistveno boljši kot sveži. Zakaj? Zato, ker v sebi ohranijo številne dobre snovi in drugačno strukturo, piše Delo.

Janko Brajnik je v bližini Boninov pred mnogimi leti zasadil 150 kakijevih dreves in začel eksperimentirati s sušenjem kakijev na japonski način.

Poznavalec kakijev Franco Giassi, ki je poleg Silvana Kneza motor strunjanskega praznika kakijev, je za Delo dejal, da Brajnik dela najboljše hoshigakije na svetu. “Kakije sušim tudi sam, prijatelji so mi jih prinesli tudi iz Japonske. Ampak niso bili tako dobri kot Jankovi. Ne vem, kako mu to uspe,” je povedal Giassi za časnik.

Japonci od 2000 sort kakijev za sušenje uporabljajo samo dve vrsti: špic kaki, ki jim v Istri pravijo tudi zizići od nun ter vanilija kaki. Po japonski metodi se vse začne že pri peclju, ki ga je najbolje odrezati v obliki črke T, da se ga potem laže priveže za tanko vrvico, ker je kaki potrebno obesiti. Sadež, ki mora biti trd, olupimo, privežemo na vsak konec vrvice dva približno enako težka kakija in ju obesimo čez dovolj trdno palico. Nekateri, če imajo idealne pogoje, lahko sušijo na prostem, veliko lažje pa je proces sušenja nadzorovati v zaprtem prostoru, kjer ni previsoke vlage, idealna temperatura pa je 22 stopinj Celzija, piše Delo.

Po enem tednu mirovanja nastopi faza masaže kakijev, sušijo pa se približno dva meseca. Japonci sušene kakije režejo na manjše kose in jih ponudijo ob nesladkanem zelenem čaju. Fruktoza, ki jo med sušenjem izloča kaki, pa je posebej cenjena v kitajski medicini, še piše Delo.

NR


Najbolj brano