V Ankaranu spet stoji kip dr. Aleša Beblerja - Primoža

V Parku spomina v Ankaranu ponovno stoji doprsni kip dr. Aleša Beblerja - Primoža. Prejšnjega so neznanci ukradli julija leta 2013 in ga odnesli neznano kam. Današnja je bila tudi prva uradna prireditev v novonastali občini, kjer so obeležili tudi 70. obletnico zmage nad nacifašizmom.

Kip dr. Aleša Beblerja - Primoža sta odkrila soborka Aleša 
Beblerja v goriškem okrožju Branka Kovačič in krajan Miha 
Kos, ki tudi skrbi za obeležje.   Foto: Miha Crnič
Kip dr. Aleša Beblerja - Primoža sta odkrila soborka Aleša Beblerja v goriškem okrožju Branka Kovačič in krajan Miha Kos, ki tudi skrbi za obeležje.  Foto: Miha Crnič

ANKARAN > Nekaj več kot 30 pohodnikov je prehodilo tudi pot dr. Aleša Beblerja od Ankarana do Hrvatinov in nazaj na prireditveni prostor.

Doprsni kip narodnega heroja dr. Aleša Beblerja, ki je živel tudi v Ankaranu, je pred dvema letoma nepojasnjeno izginil. Združenje borcev za vrednote NOB in veteranov občine Ankaran je v sodelovanju z občino poskrbelo, da na pomen politika, partizana, diplomata, svetovljana, in naravovarstvenika, ponovno spominja obeležje, ki so ga postavili s pomočjo donacije Luke Koper ter prispevki krajanov.

Predsednica združenja borcev za vrednote NOB Darinka Vovk je ocenila, da s krajo prejšnjega kipa ni bil okrnjen le spomin na velikega človeka, kot je Bebler, ampak tudi kultura bivanja v Ankaranu. Želi si, da bi prav ta spomenik prispeval h kulturnemu, medsebojnemu medgeneracijskemu povezovanju različnih ideoloških pogledov. “Karkoli že je neznance privedlo do kraje, je to v vsakem primeru obsojanja vredno dejanje. Dr. Aleš Bebler Primož je bil narodni heroj, partizanski borec na primorskih tleh, naravovarstvenik, diplomat. Zasluži si obeležje v Ankaranu, saj je tu preživel zadnja leta in si tudi prizadeval za ureditev kraja,” je povedala Vovkova.

Doprsni kip sta odkrila soborka Aleša Beblerja v goriškem okrožju Branka Kovačič in krajan Miha Kos, ki tudi skrbi za obeležje. V ta namen je dobil v hranjenje zastavo, ki mu je je izročil poveljujoči častnega voda slovenske vojske.

Sin dr. Aleša Beblerja - Primoža, dr. Anton Bebler je dejal, da je bil oče španski borec, partizan, politik, general, diplomat in narodni heroj. Rodil se je 8. junija 1907 v Idriji, umrl pa je 12. avgusta 1981 v Ljubljani. Pred drugo svetovno vojno je bil udeleženec španske državljanske vojne, med njo pomemben člen OF, po vojni pa je zastopal Jugoslavijo na raznih diplomatskih konferencah. Po postopnem umiku iz partije se je posvetil poklicu diplomata, konec življenja pa je preživel kot naravovarstvenik.

Slavnostni govornik dr. Jože Pirjevec je poudaril, da se v naši državi dogajajo čudne stvari: “Videti je, kakor da se naša oblast sramuje, da so skupaj z drugimi jugoslovanskimi narodi organizirali edino zares učinkovito odporniško gibanje v zasedeni Evropi in da so se leta 1945 uvrstili med zmagovalce.”

V kulturnem programu so nastopali učenci OŠ dr. Aleš Bebler - Primož, Hrvatini, podružnične šole Ankaran, dramski igralec Radoš Bolčina, Drago Mislej - Mef in Tržaški pevski zbor Pinko Tomažič.

MIHA CRNIČ


Najbolj brano