V Ankaranu se je zapletlo pri sejninah

Na konstitutivni seji v Ankaranu so brez težav podprli svetniške mandate in župana. Prišlo je vseh 13 svetnikov. Sejo je vodil Darko Kavre, saj se je najstarejši svetnik Franko Železnjak vodenju seje odrekel. Zapletlo se je v nadaljevanju seje, ko je župan Gregor Strmčnik predlagal razširitev, da bi se odrekli sejninam in financiranju strank iz proračuna.

Gregor Strmčnik (levo) in Gašpar Gašpar Mišič (desno) Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Gregor Strmčnik (levo) in Gašpar Gašpar Mišič (desno) Foto: Tomaz Primozic/Fpa

ANKARAN > “Nismo proti temu, da bi bila svetniška funkcija častna in da bi se odrekli sejninam, moti nas le to, da s tem nismo bili ustrezno seznanjeni in se zato ne moremo suvereno odločati. Poleg tega so predlagani sklepi med seboj kontradiktorni,” je imel pomisleke svetnik stranke Slovenija za vedno Gašpar Gašpar Mišič. Sam se je sicer strinjal, da bi svetniško funkcijo opravljali samo za en evro, vendar naj bi tako odločitev sprejeli šele na naslednji redni seji.

“Mislim, da to ni prehuda miselna telovadba. Odločiti se morate le o tem, ali se odrečete sejnini ali ne,” je dejala Nina Derenda, svetnica Stranke Radi imamo Ankaran.

Gregor Strmčnik je želel, da bi že na prvi seji sprejeli sklep, da se odrekajo sejninam in financiranju iz proračuna. “Na tak način bi v štirih letih privarčevali skoraj 250.000 evrov, ki bi jih raje namenili za druge dejavnosti, kot da jih damo v svoj žep,” je dejal Strmčnik. Kljub temu so svetniki stranke Slovenija za vedno in svetnik stranke Ankaran je naš nasprotovali razširitvi dnevnega reda. “Dejali ste, da boste delovali konstruktivno, zato ni fer, da nas posiljujete, da sprejmemo nekaj, o čemer ne moremo ustrezno odločati,” je Strmčnika izzval Darko Kavre. Na Strmčnikovo vprašanje, ali bi se sicer osebno strinjal z vsebino sklepa in se odrekel sejnini, pa mu je odgovoril, da mu bo to zaupal na kakšni pijači in da ni na sodišču, da bi mu moral to na sami seji odgovarjati.

Strmčnik je nato umaknil točko o sejninah in financiranju strank, zato so v nadaljevanju glasovali samo o statutarnem sklepu, da se v novi občini Ankaran smiselno uporabljajo vsi veljavni predpisi Mestne občine Koper, dokler Ankarančani ne sprejmejo svojih. To pomeni, da bodo za prvo sejo najbrž dobili plačilo kot koprski svetniki. Sprejeli so tudi sklep, da se v Ankaranu uporablja začasni žig občine Ankaran. Kdaj bo nova seja, še ni znano, bo pa gotovo v kratkem.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano