V Ankaranu dva podžupana

Na podžupanski mesti v Ankaranu bosta najverjetneje sedla občinska svetnika Barbara Švagelj in Franko Železnjak.

Franko Železnjak  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Franko Železnjak  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

ANKARAN > Ankaranski župan Gregor Strmčnik potrjuje, da razmišlja o dveh podžupanih, o svoji dokončni odločitvi pa bo kmalu obvestil tudi občin ski svet. Kaže, da je pri izboru Barbare Švagelj pretehtalo njeno poznavanje področja družbenih dejavnosti, kulture in športa. “Mislim, da mora biti na mestu podžupana oseba, ki ima stik z ljudmi, ki pozna njihove težave in potrebe,” ocenjuje Strmčnik.

Franko Železnjak v ankaranskem občinskem svetu zastopa italijansko narodno skupnost. V statutu nove Občine Ankaran med drugim piše, da se lahko italijanska narodna skupnost sama odloči, ali si želi podžupanski položaj. “Z dopisom sem jih pozval, naj se opredelijo do tega vprašanja. Mislim, da imajo vso pravico, da tudi prek te funkcije na polno izživijo svojo avtohtonost v tem prostoru,” pravi Strmčnik.

Železnjak se bo tako verjetno ukvarjal predvsem s problematiko italijanske skupnosti. Sicer pa si tudi vodstvo nove občine želi, da bi bili medkulturnost in spoštovanje manjšin čim bolj vpeti v vsakdanje življenje. Oba podžupana bosta nepoklicna, imenovali ju bodo sredi meseca. NH


Najbolj brano