V Librisu bodo otrokom pomagale brati Tačke pomagačke

V antikvariatu koprske knjigarne Libiris bodo danes ob 17. uri gostili prav poseben par. Psička Chipso in njena vodnica Tamara Valenčič iz društva Tačke pomagačke bosta v okviru projekta Tačke v Librisu, ki ga danes začenjajo v knjigarni, pomagali otrokom brati.

Ena od koprskih Tačk pomagačk Kuba s svojo vodnico Silvo 
Ferletič. Foto: Osebni Arhiv Silve Ferletič
Ena od koprskih Tačk pomagačk Kuba s svojo vodnico Silvo Ferletič. Foto: Osebni Arhiv Silve Ferletič

KOPER > Bralni projekt Tačke v Librisu prinaša v Librisov antikvariat na izteku Župančičeve ulice štirinožne poslušalce, ki se bodo dvakrat na mesec družili z malimi bralci. “Redno nas bodo obiskovali posebni kužki: izurjeni terapevtski psi s svojimi vodniki, člani Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Z njimi se bomo družili ob prebiranju zanimivih knjig, kar je tem kužkom v veliko veselje,” pojasni Ingrid Celestina iz Librisa.

Druženja s Tačkami pomagačkami bodo vsak tretji torek v mesecu (dopoldan) za organizirane skupine in vsak tretji četrtek v mesecu (popoldan ob 17. uri) za vse ostale.

Društvo Tačke pomagačke že nekaj let uspešno izvaja projekt Beremo s tačkami oziroma R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs). Gre za licenčni program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu. Pes v programu R.E.A.D. je izšolan terapevtski pes, ki skupaj s svojimi vodnikom obiskuje šole, knjižnice in ostale ustanove kot poslušalec otrok, ki berejo. Pomaga jim pri sprostitvi, pozorno posluša, ne sodi, kritizira ali se smeji, dovoljuje otroku, da bere v svojem lastnem ritmu, ne vzbuja strah kot vrstniki.

Prvi se bosta z otroki danes ob 17. uri družili psička Chipso in njena vodnica Tamara Valenčič. “Tačke pomagačke so terapevtski psi. Seveda niso čudežni zdravniki, prinašajo pa ljudem obilo svetlobe v življenje. S svojimi vodniki obiskujejo vrtce, šole, bolnišnice, knjižnice, domove starostnikov, rehabilitacijske centre in še in še. Mehki kožuščki in vlažni smrčki so povsod dobrodošli. K otrokom prihajamo pogosto in z velikim veseljem. Zdi se, da psi malčke zvabijo v prav poseben svet, v svet, kamor odrasli nimamo vstopa,” pravi profesorica matematike na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana in vodnica terapevtskega psa Mojca Trampuš.

ID


Najbolj brano