V kamnolomu Griža je zdaj enduro park

V enduro parku v nekdanjem kamnolomu Griža (med Rižano in Hrastovljami) so se ljubljanski reševalci motoristi prvič v svoji karieri na sezono pripravljali kar na športnih terenskih motociklih pod mentorstvom dirkača Mirana Stanovnika.

V nekdanjem kamnolomu Griža so se ljubljanski reševalci motoristi prvič v  karieri  na sezono pripravljali kar na športnih terenskih motociklih pod mentorstvom dirkača Mirana Stanovnika. Foto: Matevž Hribar
V nekdanjem kamnolomu Griža so se ljubljanski reševalci motoristi prvič v karieri na sezono pripravljali kar na športnih terenskih motociklih pod mentorstvom dirkača Mirana Stanovnika. Foto: Matevž Hribar

RIŽANA > Medtem ko so po Sloveniji ob lepem vremenu na ceste zapeljali motoristi, se je četverica reševalcev motoristov iz ljubljanske enote prvič v karieri srečala z nekoliko drugačnim načinom treninga pred novo delovno sezono.

Reševalci na motociklih, ki s svojim delom začnejo maja, so se pod mentorstvom dirkača Mirana Stanovnika namreč spoznali s terensko vožnjo na hard enduro motorjih, ki so jih preizkusili v enduro poligonu Griža, s katerim upravlja društvo Enduro Klub Koper.

“S fanti smo začeli pri osnovah. Položaj za krmilom v stoječem ali sedečem položaju, gibanje pri vožnji po klancu, zaviranju in pospeševanju,” je sobotni tečaj opisal Stanovnik. Šele kasneje so se ob pomoči kolega, dirkača Matevža Hribarja, še nekoliko pozabavali na zahtevnejših terenih. “Upam, da je reševalcem tečaj koristil in se nam nikoli ne bo treba srečati na njihovi službeni poti,” pravi Stanovnik. Reševalci motoristi so se strinjali, da predstavlja vožnja po terenu odličen trening za uporabo katerekoli vrste motocikla. Ob tem pa so še izpostavili pomembnost urejenih poligonov za izobraževalne in športne dejavnosti.

Denis Osenjak je enduro oziroma motokros motor vozil prvič. “Neprestano moraš biti osredotočen na vožnjo, loviti ravnotežje in pravilno usmerjati pogled. Tak trening nam bo gotovo prišel prav pri našem delu,” ocenjuje.

Uroš Gerič pa pravi, da je na tečaju dobil predvsem občutek, kako se je treba na motorju gibati v različnih razmerah in kako drseti z zadnjo gumo. “Všeč mi je, da se je možno takšne stvari učiti v urejenem okolju in ne v gozdu,” meni.

Sicer pa bodo v poligonu Griža že ta vikend (v soboto) gostili tudi prvo letošnjo dirko v prvenstvu Enduro Crosscountry. Udeležil se je bo tudi Stanovnik in priložnost izkoristil za trening pred bližajočo se dirko Puščavski izziv v Abu Dhabiju.

NH


Najbolj brano