Utrip je mestu poskočil kot le redkokdaj

Turistke in turisti, ki so v soboto pripluli v Koper z dvema potniškima ladjama, so iz Slovenije odnesli najprijetnejšega od možnih vtisov. Pisana druščina ljudi je poplesavala v ritmu pesmi Dancing in the street.

Obiskovalce, ki so v Koper pripluli s potniško ladjo, je v 
soboto dopoldne pričakalo plešoče mesto.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Obiskovalce, ki so v Koper pripluli s potniško ladjo, je v soboto dopoldne pričakalo plešoče mesto.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Turisti, ki so v gručicah prihajali s potniškega terminala, so najprej radovedno opazovali, nato pa se tudi sami nasmejani pridružili osvobajajočemu plesu. Z zvočniki opremljeno električno vozilo Komunale Koper je nato popeljalo skupino na poskočen obhod mestnega jedra, ki mu je utrip poskočil kot le redkokdaj. Skupina bobnarjev, ki je pričakala plesalce na Carpacciovem trgu, ga je le še pospešila, vokalistka Petra Polak pa na poti po Župančičevi ulici s svojimi pesmimi spet umirila. Z nekaj zamude se je sklepnemu delu dogajanja pridružil tudi Gal Gjurin s Temno godbo. Kdor ni utegnil na ulico, se je - kot denimo sivolasa gospa v rdeči jutranjki - pridružil plesu kar na domačem balkonu.

V KUD Plesalci luči pričakujejo na svoj naslov plesluci@gmail.com fotografije in posnetke sobotnega dogajanja. Avtorje 50 najboljših bodo nagradili z udeležbo v Belem obredu, posebnem dogodku, ki ga pripravljajo v naravi.

“Takšni prizori so signali, da je naš namen dosežen. Ta dogodek je del našega najglobljega poslanstva - brisati meje med plesalci in gledalci. Vse, ki nas vidijo plesati, povabimo zraven, ker ples zdravi, pomlajuje, manjša stres in združuje,” pravi Metka Šori iz društva Plesalci luči. Krovno ime tega početja, Dancing in the streets of sLOVEnija, nakazuje željo, da bi to nekoč postala stalnica pri oživljanju ne le koprskega, pač pa tudi številnih drugih slovenskih mestnih jeder.

Obsežno fotogalerijo si lahko ogledate tu.

ILONA DOLENC


Najbolj brano