Ušlo je 1000 kubičnih metrov vode

Promet na glavni cesti v Bertokih, kjer je v soboto počila vodovodna cev in poškodovala cestišče, bo oviran še do prihodnjega tedna. Jutri bodo predvidoma asfaltirali en vozni pas.

Vodovodno cev, ki je v soboto počila, voda pa je poplavila 
cesto, bodo zdaj prestavili ob rob cestišča. Foto: Igor Tavčar
Vodovodno cev, ki je v soboto počila, voda pa je poplavila cesto, bodo zdaj prestavili ob rob cestišča. Foto: Igor Tavčar

BERTOKI > Iz počene cevi je v soboto, ko se je cesta nad krožiščem v Bertokih spremenila v hudournik, je steklo približno 1000 kubičnih metrov vode (za primerjavo: Istra v tem obdobju dnevno porabi približno 30.000 kubičnih metrov). Delavci vodovoda so že v soboto zvečer poskrbeli za prevezave in gospodinjstvom zagotovili pitno vodo, zdaj pa menjavajo poškodovano cev.

“Gre za PVC cev, ki jo je Rižanski vodovod vgradil leta 1991. Bila je že dotrajana, poškodba pa je tudi posledica tresljajev in obremenitev, saj je bila postavljena pod glavno cesto. V cevi je sicer tri bare pritiska. Ko takšne cevi počijo, se to običajno zgodi po dolžini, tako je bilo tudi v Bertokih,” je pojasnil Darij Križman iz Rižanskega vodovoda.

Da bi obremenitve cevi zaradi prometa v prihodnje zmanjšali, bodo približno 80 metrov vodovoda zdaj postavili pod levi rob ceste v smeri proti Sv. Antonu. Poleg široke poškodovane cevi bodo tja prestavili še manjšo cev sekundarnega omrežja, ki je tudi tekla pod cesto. Dela bodo predvidoma opravili do prihodnjega tedna, en vozni pas pa naj bi asfaltirali že jutri. Z zamenjavo in prestavitvijo cevi ter popravilom ceste bodo imeli od 30.000 do 40.000 evrov stroškov, kdo jih bo plačal, pa se bosta morala dogovoriti Rižanski vodovod in Mestna občina Koper.

V načrt vzdrževalnih del pa bosta morala uvrstiti tudi zamenjavo še približno 200 metrov cevi v Bertokih, višje od mesta, kjer je zdaj počila. V spodnjem delu pri krožišču, kjer je tudi puščala, so jo že zamenjali. HR


Najbolj brano