Urgenca pod streho do poletja

Pričakovani in dolgo obljubljeni urgentni center ob izolski bolnišnici (SBI) so pred dnevi uradno začeli graditi. Gradil ga bo na razpisu izbrani idrijski Kolektor Koling. Sodobna urgenca naj bi bila po prvotnih načrtih nared do poletja prihodnje leto oziroma najkasneje septembra, saj to narekuje časovnica porabe evropskega denarja.

Že sredi tedna bodo ob bolnišnico namestili žerjav in gradbišče ogradili, dela bodo potem stekla zares, končana pa naj bi bila enkrat poleti. Foto: Adriana Buzleta
Že sredi tedna bodo ob bolnišnico namestili žerjav in gradbišče ogradili, dela bodo potem stekla zares, končana pa naj bi bila enkrat poleti. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA, IZOLA > Izolski urgentni center bo stal ob bolnišnici, na zelenici pred dosedanjim vhodom, ki pa je le stranski vhod in ga bodo morali še prestaviti na južno pročelje (avla je za zdaj le v surovem stanju).

V prvi fazi gradnja predvideva pripravo gradbišča (tega so se deloma lotili že sredi novembra, minuli teden pa zares. Po besedah Janija Derniča, koordinatorja gradnje med izvajalcem in investitorjem (zdravstvenim ministrstvom) bodo sredi tega tedna ob bolnišnico namestili tudi gradbeni žerjav in gradbišče začeli ograjevati.

“Dela bodo potekala nemoteno, med tem bodo ljudje pač morali hoditi mimo gradbišča in bodo še nekaj časa vstopali v SBI skozi sedanji vhod, ki je sicer že leta začasen,” dodaja Dernič. Čez mesec dni pa naj bi začeli urejati še glavno avlo. “Skoznjo naj bi bolniki začeli vstopati v stavbo predvidoma aprila prihodnje leto.”

Gradnjo izolske urgence delno financira EU iz sklada za regionalni razvoj, in to v višini 3,26 milijona evrov, od tega lastna finančna udeležba ministrstva za zdravje znaša slabih 576.000 evrov, navajajo v zdravstvenem ministrstvu.

Skupna vrednost gradnje in opreme nove urgence je 5,6 milijona evrov. Tudi za opremo bo moralo denar zagotoviti ministrstvo, ki je ustanovitelj in lastnik SBI in vseh javnih bolnišnic v državi.

Z gradnjo urgentnega centra v Istri bi morali sicer začeti že pred letošnjim oktobrom, a se je vmes zapletlo, saj je bilo treba predhodno zagotoviti prestavitev sedanjega vhoda v bolnišnico. Gradnjo urgence naj bi po prvotnem načrtu končali do junija prihodnje leto.

JASNA ARKO


Najbolj brano