Urejeno okolje, poceni parkiranje

Parkirišče za avtodome, ki ga je koprska občina uredila ob železniški postaji, se je že prvi mesec dobro “prijelo”. Med našim nedavnim obiskom je bilo tam kar sedem avtodomov, komunalni delavec je zalival mlade oleandre, mlada Nemca sta počivala po napornem ogledu nogometne tekme. Zakonca Julija in Aleš Blatnik ter njuna hčerka Zala, ki smo jih srečali minuli konec tedna, pa so se odpravljali na ogled mesta.

Družina Blatnik je zelo zadovoljna s ponudbo in ceno na 
koprskem parkirišču za avtodome. Foto: Alenka Penjak
Družina Blatnik je zelo zadovoljna s ponudbo in ceno na koprskem parkirišču za avtodome. Foto: Alenka Penjak

KOPER > “Vračamo se s počitnic na Hrvaškem pa smo se odločili, da se na poti proti domači Škofljici ustavimo še v Kopru. Prav ta konec tedna se v mestu dogaja veliko zanimivih stvari, kar nas veseli,” zgodbo o razlogih za postanek na koprskem parkirišču za avtodome začne Julija Blatnik. Njen soprog Aleš pa nadaljuje: “Cena parkiranja je glede na ponudbo zelo ugodna. Pričakujemo, da se bo parkirišče prihodnje leto podražilo na najmanj osem ali deset evrov, kar bi bilo še sprejemljivo. Če pa bi morali odšteti več, se ne bi ustavili. Za 15 evrov dobiš že prostor v kampu, kjer lahko zasedeš več prostora,” o pravilih lepega obnašanja, ki voznikom in potnikom avtodomov narekujejo, da na parkiriščih ne zasedajo prostora z mizicami in stoli, pravi Aleš Blatnik.

Čeprav se parkirišče nahaja ob hitri cesti, družine Blatnik to ne moti. Pravijo, da s spanjem nimajo težav, če se čez dan dobro utrudijo. S sosedi so se že spoznali. Nemec jim je povedal, da je zaradi ugodne cene na tej lokaciji že dva tedna. Med gosti ob železniški postaji so tudi Francozi in več Slovencev.

Ima pa družina predlog, kako bi lahko bilo parkirišče za avtodome uporabnikom še bolj prijazno. “Bolje bi bilo, če bi lahko na en kamper dobili več kartic, ki odpirajo vhodna vrata parkirišča. Tako bi se lahko v naši družini znašli vsak po svoje,” pojasnjuje Julija Blatnik.

Evropska parkirišča za avtodome so dodobra spoznali, saj na ta način počitnikujejo že deset let. “Kamperisti smo iznajdljivi,” poudari družina Blatnik. S kamperjem so se ustavili v izolskem Simonovem zalivu, kjer so plačali deset evrov, vendar v to vsoto ni bila všteta oskrba s pitno vodo. Če bi se odločili za parkiranje v Marini Portorož, kjer imajo posebej urejeno parkirišče za avtodome, bi med sezono odšteli 25 evrov (dva evra več kot lani), na izolskem parkirišču blizu ladjedelnice pa 15 evrov.

Glede na zasedenost parkirišča za avtodome ob koprski železniški postaji, k čemur poleg lepo urejenega prostora prispeva tudi izjemno nizka cena parkiranja, lahko sklepamo, da je ta, 100.000 evrov vredna naložba koprske občine, uspela. Ograjeno in varovano parkirišče je zasnovalo podjetje Osivnik Fabian arhitekti, na njem je prostora za 27 avtodomov. Za štiri evre, kolikor stane parkirnina, je kamperjem na voljo elektrika, sanitarni objekt, možnost praznjenja odpadnih voda in fekalij. Oskrbijo se lahko s pitno vodo, s kartico, ki jo kupijo pred vstopom na parkirišče, pa dobijo tudi dve vožnji z mestnim avtobusom.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano