Upravni odbor UP: Ne gre za politično obračunavanje zaradi rektorskih volitev

Upravni odbor Univerze na Primorskem od vodstva Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) univerze zahteva ugotavljanje odgovornosti za nepravilnosti, ki jih je ugotovil državni revizor. Prav tako od vodstva ZRS zahtevajo verodostojne podatke.

Upravni odbor Univerze na Primorskem od vodstva Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) univerze zahteva ugotavljanje odgovornosti za nepravilnosti, ki jih je ugotovil 
državni revizor. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Upravni odbor Univerze na Primorskem od vodstva Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) univerze zahteva ugotavljanje odgovornosti za nepravilnosti, ki jih je ugotovil državni revizor. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Kot so v sporočilu za javnost zapisali na univerzi, je državni revizor v poslovanju ZRS ugotovil velike nepravilnosti, sum hujših kršitev in zlorab ter zavajanja odgovornih organov z napačnimi podatki. Ključna ugotovitev revizorja pa je, da se projekti ZRS računovodsko napačno obravnavajo in se "posledično prikazuje boljši (pozitiven) rezultat poslovanja, kot pa dejansko izhaja iz verodostojnih računovodskih listin".

ZRS zadolžen za 1,4 milijona evrov, zagotovljeni viri pa 967.908 evrov

Skupna zadolženost ZRS v tem trenutku namreč znaša 1,4 milijona evrov, zagotovljeni viri pa 967.908 evrov, pri čemer ZRS še ni posredoval vseh podatkov. Viri tako ne zadoščajo niti za vračilo doslej najetih posojil pri drugih članic univerze, kredita pri banki ter obveznosti do dobaviteljev. ZRS pa bi moral najeti dodatnih 500.000 evrov posojil samo za izplačilo plač, ostali stroški bi ostali nepokriti, dolg pa se bo zvišal na trenutno ocenjenih 935.000 evrov, so navedli.

Na podlagi teh ugotovitev je upravni odbor sprejel nekaj sklepov, ki med drugim vodstvu ZRS nalagajo uskladitev računovodskih izkazov z resničnimi podatki, ugotavljanje odgovornosti za nepravilna knjiženja in izvedbo organizacijskih ukrepov, ki bodo zagotovili pravilnost knjiženja projektov v bodoče.

Vodstvu ZRS ponovno nalagajo tudi pripravo načrta stabilnega poslovanja brez dodatnega zadolževanja po 1. oktobru ter preprečujejo nove zaposlitve, dokler ne bo sprejet načrt finančne sanacije zavoda.

Ne gre za politično obračunavanje zaradi rektorskih volitev

Pri tem na univerzi v sporočilu za javnost izrecno poudarjajo, da je "najvišji cilj vodstva univerze dobro, korektno in uspešno delovanje Univerze na Primorskem", vsakršne špekulacije o obračunavanju pa ostro zavračajo.

Zavračajo očitke, da "se kakorkoli 'politično' obračunava zaradi rektorskih volitev. Zaradi konkretnih kršitev in nepravilnosti je upravni odbor univerze dolžan v skladu z zakonodajo in internim pravilnikom ukrepati v dobro univerze in ne posameznikov, ki kandidirajo na rektorskih volitvah," so še zapisali

STA


Najbolj brano