Upravljalec ankaranske kurilnice brez skrivnosti

Ali lahko zaupamo Upravljanju Piran, se sprašuje Ankarančan po tem, ko je zasledil, da se je družba Fisa, ki je tudi lastnica Upravljanja Piran, povezala s sorodnim podjetjem Atrijem Celje. Tako ankaranski kurilni odbor kot Stojan Fišer, direktor Fise in Upravljanja Piran, so nam zagotovili, da so skrbi odveč.

Iz ankaranske kurilnice v Srebrničevi ulici se ogrevajo v 
desetih blokih na štirih ulicah. Foto: Alenka Penjak
Iz ankaranske kurilnice v Srebrničevi ulici se ogrevajo v desetih blokih na štirih ulicah. Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Družba Upravljanje Piran deluje na območju Kopra, Lucije in Ankarana, skupaj pa upravlja s stotimi stanovanjskimi bloki, je za naš časnik povedal direktor Stojan Fišer. V ankaranskem primeru ima s predsednikom kurilnega odbora Saidom Budairjem sklenjeno pogodbo o upravljanju skupne kurilnice, ki ogreva stanovanja v Regentovi, Srebrničevi, Cahovi in Hrvatinovi ulici. Stanovalci glede na kvadraturo stanovanja prispevajo tudi v rezervni sklad za kurilnico - na računih je ta strošek označen kot zbiranje sredstev. Koliko denarja je v tem rezervnem skladu za kurilnico, se sprašuje Ankarančan, ki se mu zdi, da do te informacije nikakor ne uspe priti.

Srečko Fišer pravi, da z denarjem, zbranim v rezervnih skladih, že nekaj let upravljajo na ločenem, tako imenovanem fiduciarnem računu. “Upravnik denar lahko dvigne zgolj s soglasjem izbranega predstavnika bloka,” pravi Fišer.

Na računu je 42.000 evrov

Predsednik kurilnega odbora je še zmeraj Said Budair. Povabil nas je v svoj dom, nam pokazal pogodbo z Upravljanjem Piran in poudaril, da so z njihovo storitvijo zadovoljni. Denar iz rezervnega sklada je namenjen zgolj naložbam, ki so povezane s kurilnico in centralno kurjavo. Leta 2000 so, denimo, zamenjali peči, v načrtu je zamenjava rezervoarjev za nafto, kar naj bi jih stalo med 25.000 in 30.000 evri. Tudi podvodne inštalacije bo treba menjati pa obnoviti dimnik, nam Budair naniza nujna dela. Plačali jih bodo s pomočjo denarja v rezervnem skladu: na tekočem računu kurilnega odbora je trenutno 42.000 evrov, pravi Said Budair.

Prepričan je, da imajo urejeno kurilnico in tudi račune, na katerih so vsi stroški pregledno napisani in lahko vsakdo glede na mesečno premijo sam izračuna, koliko je vplačal v rezervni sklad. Zanimivo je tudi, da stroškov za ogrevanje ne plačujejo čez vse leto, ampak samo v mesecih, ko se dejansko grejejo.

Fišer pravi, da je v vseh rezervnih skladih toliko denarja, kolikor ga je bilo vplačanega, in čisto nič manj: “Vsi pooblaščenci imajo vpogled v tekoči račun svojega bloka. Ni bojazni, da bi manjkal cent brez vedenja pooblaščencev. Že od leta 2011 ima vsak blok svoj ločeni račun.”

“Če ni zaupanja, je razhod najboljša rešitev”

O povezovanju z Atrijem Celje, iz česar je nastalo novo podjetje Atrij Fisa, pa Srečko Fišer poudarja, da to novo podjetje ni prevzelo dolgov Atrija Celje in da se niso ne pisno ne ustno zavezali, da bodo te terjatve poplačali.

“Če pa stanovalci ne zaupajo upravniku, je najbolje, da se razidejo. Ločitev je preprosta: ko večina etažnih lastnikov sprejme sklep o odpovedi pogodbe z upravnikom, je to dovolj za njegovo zamenjavo. V zadnjih treh letih smo izgubili upravljanje enega samega bloka, in sicer v Luciji,” še pove Fišer.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano