Uprava Luke Koper preklicala skupščino

Uprava Luke Koper je danes preklicala skupščino, sklicano za prihodnjo sredo, je razvidno iz objave na Ajpesu. Nov sklic bo objavila v najkrajšem možnem času.

Matjaž Stare Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Matjaž Stare Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > V društvu MDS opozarjajo, da je razlog za preklic isti kot v primeru Krke - prepozen sklic skupščine.

V društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) so spomnili, da je bila skupščina sklicana 8. junija, kar pomeni, da bi prvi možen datum izvedbe skupščine šele 9. in ne 8. julij.

Stališče delavskega direktorja ni usklajeno s svetom delavcev

Svet delavcev Luke Koper ne se ne strinja, da delavski direktor in član uprave Luke Matjaž Stare na skupščini delničarjev sodeluje kot pooblaščenec društva MDS. Svet delavcev Luke se je zato distanciral od ravnanja delavskega direktorja.

“V konkretnem primeru stališče delavskega direktorja ni usklajeno s svetom delavcev. Svet delavcev ugotavlja, da delavski direktor s tem dejanjem ne zastopa interesov zaposlenih,” se je glasilo sporočilo iz 13-članskega sveta delavcev.

Ta se je v četrtek sestal na izredni seji samo zato, da je obravnaval javno pismo društva Mali delničarji Slovenije delničarjem, v katerem so se znašli očitki na račun uprave Luke Koper, ki jo vodi Dragomir Matić, in predsednice nadzornega sveta Alenke Žnidaršič Kranjc, ter vlogo Stareta pri tem pismu.

V MDS so napovedali, da bodo odgovore na svoja vprašanja od uprave in nadzornega sveta terjali na skupščini delničarjev, zahteval pa naj bi jih Stare, ki v upravi sedi od leta 2011, mandat pa se mu izteče oktobra.

Prepogoste menjave v upravi, brez razvojne strategije, gradnja novega vhoda v pristanišče se še ni začela ...

MDS moti ravnanje predsednice nadzornega sveta, ki naj bi bila odgovorna tako za imenovanje kot tri mesece pozneje tudi za zahtevo po odstopu finančnika Tineta Svoljška. Ta od 1. julija ni več v upravi družbe, funkcijo finančnika pa je začasno prevzel član uprave Andraž Novak.

Luka Koper je po mnenju MDS priča tudi prepogostim menjavam v upravi, kar ima neposreden vpliv na samo poslovanje družbe. Svoljšak naj bi svoj odstop podal zaradi pritiskov Žnidaršič Kranjčeve.

Male delničarje moti tudi, da država in Luka Koper nista uskladili razvojnih interesov z lokalnimi skupnostmi in da družba še vedno ni predstavila razvojne strategije. Moti jih tudi, da se Luka še ni lotila gradnje novega vhoda v pristanišče ter podaljšanja in poglabljanja pomolov. Pa tudi, da sta uprava in nadzorni svet za prihodnje investicije sklenila pogodbo o najemu posojila pri Evropski investicijski banki, po kateri delničarji ne bi smeli odločati o polovici ustvarjenega dobička. Prav tako opozarjajo, da se še ne ve, zakaj bo denar porabljen.

V MDS ostro nasprotujejo tovrstnemu posegu v odločanje o uporabi bilančnega dobička za več let vnaprej. Napovedali so, da bodo na skupščini podprli delitev kar najvišje možne dividende, saj so pričakovali, da bo država kot največji lastniki predlagal nasprotni predlog. Uprava in nadzorni svet sta predlagala, da se od 14,6 milijona evrov bilančnega dobička za dividende razdeli 8,54 milijona oziroma 0,61 evra bruto na delnico.

STA


Najbolj brano