“Uporabili so stare table, krede in tople besede”

Na OŠ Antona Ukmarja na Markovcu so včeraj občutili, kakšno bi bilo življenje brez elektrike. Električnemu mrku je botrovala poškodba kabla pod zelenico ob šolskem parkirišču, kar naj bi delavci Elektro Primorske popravili najkasneje do današnjega dne. Na šoli se se dobro znašli in nekaterim je bil pouk, kot so ga poznali njihovi stari starši, še celo bolj zanimiv.

Učencem 4. c se je včerajšnji dan zdel še celo bolj zanimiv kot 
ponavadi.     Foto: Mirjana Cerin
Učencem 4. c se je včerajšnji dan zdel še celo bolj zanimiv kot ponavadi.  Foto: Mirjana Cerin

MARKOVEC > Gretje je na srečo delovalo, tako prek markovške kurilnice kot šolske toplotne črpalke. Tudi z jutranjim varstvom, ki se začne ob 6.30, ni bilo težav, saj ga izvajajo v prostorih prvih razredov v bližnjem objektu vrtca, kjer do izpada elektrike ni prišlo.

Odpovedala kuhinja in pametne table

Niso pa mogli uporabiti šolske kuhinje, v kateri pripravljajo obroke ne samo za 645 svojih učencev, ampak tudi za 555 učencev z drugih šol. “Šole smo takoj obvestili in prilagodili jedilnik. Za zajtrk smo imeli med, kot so ga ob tradicionalnem zajtrku imeli povsod po državi, za kosilo bo pica. Toda ostalo nam je več sto kilogramov mesa, ki ga ne bomo mogli uporabiti, čeprav je neoporečno in vredno skoraj 1000 evrov. Iščemo način, kako bi ga komu podarili,” je pojasnila ravnateljica Gabrijela Dolinšek.

Ko se je zjutraj sestala z učitelji, so si prostor osvetlili s čajnimi svečkami. V garderobah so učenci pospravili čevlje in jakne kar na slepo, “saj bi omarice prepoznali tudi z zaprtimi očmi,” ali pa so si pomagali z malimi baterijskimi svetilkami, ki jim imajo na ključih namesto obeska. “Učiteljica je odstrla žaluzije. Po dolgem času smo uporabili zeleno tablo in po njej pisali s kredo, ker interaktivna tabla ni delovala. Prav 'kulsko' je bilo,” so nam povedali v 4. c z razredničarko Leo Kozel. Lahko pa so uporabili na pol pametno tablo. “Po njej pišemo s flomastri tudi, če ni elektrike,” nas je podučila učiteljica angleščine Maja Širca.

Huje je, ko sneži

“Učitelji so se prilagodili. Uporabili so stare table, krede in tople besede,” je potrdila ravnateljica. Vsi so bili na toplem in imeli dovolj hrane. “Veliko huje je, ko sneži in učitelji ne morejo priti v službo,” je dodala.

Kaj je povzročilo poškodbe kabla, v Elektro Primorska sredi včerajšnjega dne še niso vedeli. Ravnateljici pa so zagotovili, da bodo kabel zagotovo popravili še pred ponedeljkom.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano