Upali so, da bodo pobrali kaj več kot 2000 ton soli

Letos so v Sečoveljskih solinah nagrabili približno 2000 ton slanih kristalov. Številka ni dokončna, saj se še nekaj belega morskega zlata svetlika na odcedišču. Dobra je bila tudi bera dragocenega in v kulinaričnih krogih zelo cenjenega solnega cveta. Solinarji so ga uspeli pobrati skoraj 40 ton.

Poleg desetih redno zaposlenih solinarjev je tokrat gavere 
(posebne grablje) vihtelo še   dvajset najemnikov solnih polj. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Poleg desetih redno zaposlenih solinarjev je tokrat gavere (posebne grablje) vihtelo še dvajset najemnikov solnih polj. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SEČA > Čeprav se zdi, da je vreme letos vendarle šlo na roko solinarjem v Sečoveljskih in Strunjanskih solinah, pa tamkajšnji vodja pridelave Dario Sau kljub temu zmajuje z glavo. “Sezona je sicer zadovoljiva, a sem pričakoval več,” ne ovinkari.

Upi, da bodo nagrabili načrtovanih 3500 ton soli, so se razblinili konec julija. Takrat so naše kraje zajele lokalne nevihte in povzročile zastoj v pridelavi. Sau meni, da bi jim večja količina pobrane soli zagotovila tudi večjo varnost, saj je lanska porazna sezona zdesetkala zaloge v skladiščih.

“Prve kristale smo pobrali 10. junija, nato nas je konec meseca presenetilo muhasto vreme. 23 lepih julijskih dni smo izkoristili v polni meri, nakar smo se morali zopet prilagajati vremenu, ki nam ni prizanašalo. Nevihte so ovirale proizvodnjo, razmere v bazenih so se poslabšale, posledično je kakovost soli padla. Avgusta smo opravili še nekaj pobiranj, nakar smo bili spet odvisni od vremena,” Sau opiše potek letošnje slane sezone.

Po njegovih ocenah je bila kakovost soli boljša pred dvema letoma, letos pa niha. “Takrat smo imeli višji odstotek odlične kakovosti,” spomni. “Pa saj tudi zdaj ni spet tako slaba, a se pozna, da nam jo je zagodlo vreme. Julija pobrana sol je vrhunska, nato pa je kakovost zaradi neviht začela upadati,” pojasnjuje Sau. V skladiščih bodo tako shranili tudi za okrog 300 do 400 kilogramov industrijske soli.

Na pridelovalnih površinah na Leri v Seči so sol pobirali na 26 poljih, v Strunjanu pa so solinarji grabili na štirih solnih poljih. Poleg desetih redno zaposlenih solinarjev je tokrat gavere (posebne grablje) vihtelo še dvajset najemnikov solnih polj. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano