Univerzitetni ping pong z revizijo

Le nekaj dni pred rektorskimi volitvami napetosti med rektoratom Univerze na Primorskem in Znanstveno raziskovalnim središčem, ki ju vodita kandidata na volitvah Dragan Marušič in Rado Pišot, ne ponehata. Iz vodstva univerze so v javnost poslali povzetek ugotovitve revizijskega poročila, na ZRS pa ponovno poudarjajo, da je poročilo pomanjkljivo in nedokončano.

Le nekaj dni pred rektorskimi volitvami napetosti med rektoratom Univerze na Primorskem in Znanstveno raziskovalnim središčem, ki ju vodita kandidata na volitvah Dragan 
Marušič in Rado Pišot (na fotografiji desno), ne ponehata. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Le nekaj dni pred rektorskimi volitvami napetosti med rektoratom Univerze na Primorskem in Znanstveno raziskovalnim središčem, ki ju vodita kandidata na volitvah Dragan Marušič in Rado Pišot (na fotografiji desno), ne ponehata. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Iz poročila izhaja, da so postavke, ki jih je vodstvo ZRS opredeljevalo na strani prihodkov v višini 411.975,00 evrov na dan 30. 6. 2015, oblikovane v nasprotju s slovenskimi računovodskimi standardi, oziroma, da za oblikovanje spornih računovodskih postavk revizor od ZRS kljub več mesecev trajajoči revizij ni prejel ustreznih podlag,” je v sporočilu za javnost napisal pomočnik rektorja Gregor Kos. In dodal predpostavko, da je dejanskih prihodkov ZRS še manj ter da je pričakovana izguba še večja, kot jo navaja poročilo.

Manipulacija z dejstvi?

“Visok pritisk še ne pomeni simptomov bolezni, lahko le nekdo telovadi,” pa je z zgovorno metaforo dogajanje komentiral pomočnik direktorja ZRS Boštjan Šimunič.

Gre za delni pregled enega segmenta bilance in povrh tega še sredi poslovnega leta, poudarjajo na ZRS. Rektorat revizijo napačno povzema in interpretira: “Revizor poudarja, da na osnovi načina revizijskega vzorčenja ni mogoče posploševati in sklepati na celoto kakovosti poslovanja ZRS.”

“Noben upravni odbor”

Na ZRS za neprimerno ocenjujejo tudi ravnanje Kosa, ki je poročilo revizorja poslal članom upravnega odbora in nekaterim drugim zaposlenim na univerzi z željo “da o vsebini ne bi izvedeli iz medijev”. V istem trenutku pa je zaključke poročila objavil v sporočilu za javnost in na spletni strani.

Kosov odgovor na kritike je: “Končnost revizijskega poročila določi podpis državnega revizorja pod končno poročilo. In noben upravni odbor. Razpravo pred upravnim odborom potrebuje zgolj tisti, ki že mesece išče poti in načine, kako preprečiti, da bi dejanski problem bil predstavljen javnosti.”

VESNA HUMAR


Najbolj brano