Univerza zapravila zaupanje, občina terja svoja zemljišča

Univerza na Primorskem (UP) je v zadnjih dneh lanskega leta dobila uporabno dovoljenje za objekt A, doslej edini zgrajeni v kampusu Livade, za katerega so ploščo ob začetku gradnje odkrili že julija 2010. Gradnjo bi nadaljevali s še enim podobnim objektom B in tremi stavbami študentskih domov. Pri tem pa jih ovirajo nerazčiščeni odnosi z izolsko občino, ki celo grozi, da bo univerzi odvzela zemljišča.

3500 kvadratnih metrov velik objekt A bodo namenili raziskovanju in pedagogiki.   Foto: Mirjana Cerin
3500 kvadratnih metrov velik objekt A bodo namenili raziskovanju in pedagogiki.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Dosedanjim zamudam pri gradnji je botrovalo več razlogov - propad prvotnega gradbinca Gradbenega podjetja Grosuplje, pomanjkanje denarja in nepravilnosti pri gradnji, zaradi katerih se s kampusom ukvarjajo tudi koprski kriminalisti.

Avgusta lani je UP vendarle zbrala dovolj denarja; iz evropskih strukturnih skladov so ji namenili 1,87 milijona evrov za nakup raziskovalne opreme. Pred tem so za gradnjo dobili 5,4 milijona evrov iz državnega proračuna in dveh evropskih projektov Sigma. 3,59 milijona znaša državno poroštvo za dokončanje gradnje, pa tudi za nakup pohištva in raziskovalne opreme. Skupaj z 240.000 evri lastnega vložka razpolagajo s kar 11,1 milijona evrov.

“Denar bomo delno porabili za nadaljnjo gradnjo, predvsem pa bomo objekt A lahko opremili bolje, kot smo predvidevali, tako da nam opreme kasneje ne bo treba dokupovati. Lahko se zgodi, da državnega poroštva ne bomo v celoti porabili,” pojasnjuje prorektor UP za ekonomiko in finance Rok Strašek.

Za gradnjo kampusa je občina univerzi najprej podarila hektar zemljišč v zahodnem delu Livad (območje objekta A s parkiriščem). Zatem je nanjo prenesla še 2,2 hektarja zemljišč, na katerih ji je podelila 99-letno brezplačno stavbno pravico. Za gradnjo objekta A jo je oprostila plačila komunalnega prispevka. Nanjo pa je brezplačno prenesla še 99-odstotno lastništvo stavbe nekdanje male šole v Drevoredu 1. maja, kjer bi moral zaživeti center za tuje jezike. To se ni zgodilo, v UP pravijo, da nimajo denarja, stara stavba propada. Zato občina terja tudi to stavbo.

Javne razpise za nakup opreme bodo objavili v kratkem. Nadejajo se, da se bodo njihovi raziskovalni delavci vselili v objekt že čez nekaj mesecev. Oktobra jim bodo sledili študenti.

Na izolsko upravno enoto pa je UP pred časom podala vlogo za gradbeno dovoljenje za objekt B in študentske domove s skupaj 282 ležišči (za oboje se nadejajo dodatnega evropskega denarja). “Vendar gradbenega dovoljenja še nismo dobili. Upravna enota zahteva, da izpolnimo dva pogoja: uredimo transformatorsko postajo za nov objekt in služnostno pot ob načrtovanih študentskih domovih. Za oboje potrebujemo soglasje izolske občine, ki pa ga ne dobimo,” pravi Strašek.

To potrjuje tudi načelnik izolske upravne enote Branko Andrejašič: “Junija 2013 so podali dve vlogi za gradbeno dovoljenje. Ker pa niso dobili služnosti za gradnjo cest in druge komunalne infrastrukture, smo aprila oziroma avgusta lani obe zavrnili.”

Koprski kriminalisti so že pred pred časom končali preiskavo domnevnih nepravilnosti, povezanih z gradnjo kampusa Livade. Na koprski policijski upravi so pojasnili, da so zaradi suma goljufije na škodo EU ovadili pet oseb, po naših podatkih tudi nekdanjega rektorja Rada Bohinca. Že ob lanskih hišnih preiskavah so na policijski upravi pojasnili, da preiskujejo sum kaznivega dejanja goljufije na škodo EU. Preiskovali so domnevne nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v času, ko je Univerzo na Primorskem vodil rektor Rado Bohinc. Opravili so več hišnih preiskav, med drugim na rektoratu, znanstveno-raziskovalnem središču in študentskih domovih, eno tudi v Izoli. Zasegli so obsežno dokumentacijo. Rektor Dragan Marušič je takrat povedal, da je kriminaliste zanimala dokumentacija o naložbi v kampus Livade. Kasneje se je izkazalo, da je kriminaliste na domnevne nepravilnosti z ovadbo opozoril prav Marušič oziroma odvetnik univerze Velimir Cugmas. Izvajalcu naj bi po njihovi prijavi preplačali dela oziroma plačali tudi tista, ki niso bila opravljena.
Prorektor za ekonomiko in finance Rok Strašek zdaj pravi, da so se nepravilnosti nanašale na montažo oken na objektu A: “Na univerzi smo našli plačan račun za okna, ki jih na objektu ni bilo. Ker to ni bilo skladno s pogodbo, podpisano ob prejemu evropskega denarja iz projektov Sigma, smo dejstvo naznanili ustreznim organom.”
Na koprski policijski upravi smo pred dnevi preverili, če so končali preiskavo. “Kriminalisti PU Koper so že julija 2014 podali na državno tožilstvo kazensko ovadbo zoper pet oseb, zaradi utemeljenega suma, da so izvršile kaznivo dejanje goljufije na škodo Evropskih skupnosti,” je povedala tiskovna predstavnica Anita Lesko vec. Po naših podatkih naj bi tožilstvo zahtevalo še dopolnitev ovadbe.
Izvedeli smo, da naj bi bila med petimi ovadenimi takratni rektor UP Rado Bohinc in Astrid Prašnikar, ki je opravljala delo glavnega tajnika. “O ovadbi ne vem ničesar in to je edino, kar lahko povem,” je na naše vprašanje, kako komentira informacijo o kazenski ovadbi, odgovoril Bohinc. Podobno se je odzvala Astrid Prašnikar. O ovadbi ne ve ničesar, o zadevi pa le toliko, kolikor je pred meseci prebrala v medijih. Pravi še, da je bila vabljena na policijo tako kot številni drugi sodelavci. Vztraja, da ni bilo nobenih nepravilnosti ali odstopanj in da so ravnali v skladu s predpisi. SP, MC

V občinski upravi pojasnjujejo, zakaj ne dajo potrebnih soglasij. “Univerza, ki bi morala plačati komunalni prispevek za predvidene novogradnje, še preden dobi gradbeno dovoljenje, želi plačilo preložiti. Komunalni prispevek bi poravnala pred začetkom gradnje, kar pa za občino ni sprejemljivo, ker s prispevkom gradi komunalno opremo,” navaja svetovalka izolskega župana Kristina Zelić.

V objektu A bo UP izvajala: programe biodiverzitete, sredozemskega kmetijstva in aplikativne kineziologije Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (za kineziologijo ustanavljajo novo fakulteto za egronomske in kineziološke študije).

Na občini pravijo, da se UP projekta ni lotila resno in pravočasno, kot se je zavezala ob podpisu pogodbe, s katero ji je občina julija 2006 podelila stavbno pravico na 2,2 hektarja zemljišč. Za gradbeno dovoljenje si je začela prizadevati šele leta 2010; prvi dopis je občini poslala le tri mesece pred iztekom pogodbeno določenega roka. “To, da v štirih letih ni dobila gradbenega dovoljenja za celotno območje, ki je predmet stavbne pravice, velja za hujšo kršitev in razlog za predčasno prenehanje pogodbe. Zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti smo novembra lani UP pozvali k sporazumni prekinitvi stavbne pravice. Če ne bomo uspešni, bomo zemljišče primorani dobiti s tožbo,” svarijo.

Kljub temu poudarjajo, da podpirajo projekt Univerzitetnega kampusa Livade. Želijo si zagotovil, da bo UP izpeljala projekt, toda njen dosedanji način vodenja projekta jim teh zagotovil ne daje.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano