Uničili so 116 lastovičjih gnezd

Gradbinci so na tovorni železniški postaji Koper pri obnovi fasade uničili več kot 100 gnezd mestnih lastovk, ki so dolga leta gnezdile pod streho. Lastovke so zaščitene ptice in v Obalnem društvu proti mučenju živali napovedujejo, da bodo odgovorne kazensko ovadili. Obnovo stavbe, s katero upravljajo Slovenske železnice, vodi državna direkcija za infrastrukturo.

Ob odstranjenih gnezdih je ena od lastovk že zgradila novo 
gnezdo. Foto: Katja Gleščič
Ob odstranjenih gnezdih je ena od lastovk že zgradila novo gnezdo. Foto: Katja Gleščič

SRMIN > “Take gradbene posege je treba narediti pozimi, ko se lastovke odselijo,” poudarja Borut Mozetič iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Gradbinci so 116 lastovičjih gnezd pod streho tovorne postaje Koper podrli konec marca. To je tik preden se lastovke začnejo množično vračati. Že takrat je bil nekdo tako zgrožen, da je početje prijavil na center za obveščanje na številko 112, prijava pa je šla do inšpektorja, pristojnega za okolje in naravo.

“Takrat je bil ravno še zadnji čas za podiranje gnezd in bi se jim lahko izšlo, če bi fasado hitro končali, postavili še dodaten nadstrešek in lastovke bi ob vrnitvi začele graditi gnezda na novi fasadi. A so z delom zamujali in tako naredili nepopravljivo napako. Lastovke so se že vrnile in začele zidati gnezda na stari fasadi,” ugotavlja Mozetič. Gradbinci so namreč gradbene odre za nov fasadni omet začeli postavljati šele pred nekaj dnevi in bodo zdaj podirali tudi letošnja nova gnezda. Poti nazaj ni, zdaj je treba počakati na odločitev inšpektorja, pravi Mozetič.

Na Slovenskih železnicah, ki upravljajo s tovorno postajo, so nam pojasnila obljubili za danes. Zaposleni na tovorni postaji Koper v soboto ob našem obisku dogajanja niso želeli komentirati, so pa že leta navajeni sobivati z lastovičjim ščebetom. Obnovo stavbe tovorne postaje Koper vodi državna direkcija za infrastrukturo in ta dela sodijo v projekt modernizacije tira Koper-Divača; tudi njihov odziv pričakujemo danes. Glavni gradbeni izvajalec pa je podjetje GH Holding s podizvajalci.

“Grozljivo je bilo gledati lastovke, ki naenkrat niso imele kam, oprijemale so se zidu in gledale tja, kjer so bila prej njihova gnezda,” so ogorčeni v Obalnem društvu za mučenje živali. Tudi sami so uničevanje gnezd prijavili inšpektorju za okolje, odgovorne pa bodo kazensko ovadili, napovedujejo. Lastovke so zaščitene živali, zakon o zaščiti živali pa med drugim pravi, da nepotrebni pregoni z gnezdišč niso dovoljeni. V povezavi z gradbenimi posegi pa zakonodaja ni povsem jasna. “Že ob izdaji gradbenega dovoljenja in naravovarstvenega soglasja bi moralo biti jasno določeno, kdaj je dovoljeno izvajati takšna gradbena dela,” opozarja.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano