Umrl je Danijel Starman

Po hudi bolezni je soboto zvečer umrl znani koprski odvetnik Danijel Starman. Med drugim je bil član ustavne komisije skupščine Republike Slovenije, poslanec v Zboru občin, pravnik v Luki Koper, zagovornik delitve Mestne občine Koper in borec za južno mejo.

Po hudi bolezni se je poslovil Danijel Starman Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Po hudi bolezni se je poslovil Danijel Starman Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Rodil se je 29. julija 1940 v Gabrijelah na Dolenjskem in diplomiral na pravni fakulteti v Ljubljani. Po preselitvi v Koper leta 1965 je bila ena njegovih prvih zaposlitev kot pravnik v Luki Koper. Spomladi leta 1971 je kot tajnik Obalnega sveta Koper po naročilu tedanjega predsednika izvršnega sveta Staneta Kavčiča in po dogovoru med partijskimi in državnimi funkcionarji sprejel zadolžitev predsednika Obalnega sveta Mira Kocjana, da pravno poskrbi za razmejitev na Savudriji, se pravi, da poskrbi za razmejitev po grebenu polotoka. Prvega septembra 1972 je odprl odvetniško pisarno v Kopru in leta 2012 šel v pokoj, po 48 letih službovanja, piše spletno Delo.

Bil je član Demosa in poslanec v prvem sklicu republiške skupščine. Bil je pobudnik in soavtor resolucije o pomorski naravnanosti Slovenije, sprejete marca 1991, in član ustavne komisije, ki je leta 1991 napisala prvo slovensko ustavo. Od začetka devetdesetih let je bil duhovni in pravni vodja Civilne družbe za pravično mejo s Hrvaško.

Ves čas je pravno zastopal Joška Jorasa v njegovih prizadevanjih za obstanek v Sloveniji in za mejo ob Dragonji. V zadnjih letih je bil član podskupine za zgodovino, pravo in pravico v svetovalni skupini zunanjega ministrstva, ki je pripravila zgodovinske in pravne podlage za memorandum za arbitražo o meji s Hrvaško, dodaja časnik.

NR


Najbolj brano