Umaknili rebalans proračuna

Izolski občinski svet bi moral na današnji seji potrditi predlog rebalansa občinskega proračuna za letošnje leto. To točko vsebuje tudi dnevni red seje, že več dni objavljen na spletni strani občine, vendar gradivo ni priloženo. V torek pa je na seji odbora za gospodarstvo in finance, delovnega telesa občinskega sveta, postalo jasno, da župan Igor Kolenc točko o rebalansu umika z današnje seje.

Izolski župan Igor Kolenc točko o rebalansu umika z današnje 
seje. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Izolski župan Igor Kolenc točko o rebalansu umika z današnje seje. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Član omenjenega odbora Branko Simonovič (Desus) pravi, da jim je direktor občinske uprave Marko Unterlechner navedel, da niso še opredelili vseh prilivov v občinski proračun. To naj bi bil razlog, da niso mogli pripraviti predloga za rebalans proračuna, zato ga na današnji seji ne bodo obravnavali.

Simonoviča je zanimalo, kako torej uresničujejo proračun, sprejet pred sedmimi meseci, in ali imajo rezervni načrt, po katerem ob zmanjšanih prilivih krnijo tudi odlive. “Jasnega odgovora nisem dobil,” nam je včeraj povedal.

“Točko o rebalansu bo župan prestavil na prihodnjo sejo, ki bo predvidoma oktobra, ker moramo od države dobiti še manjkajoče informacije, kar otežuje pripravo ustreznega rebalansa. Še vedno namreč ni podpisan dogovor med državo in občinami glede višine povprečnine. Povečuje se obseg socialnih transferjev, država pa zamuja s prilivi za socialne transfere, kot so subvencije stanarin. Poleg tega še vedno ne vemo, kdaj se lahko nadejamo prilivov iz nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč, saj je finančna uprava občanom odločbe izdala šele avgusta,” pojasnjuje županova svetovalka Kristina Zelić.

Občinski svet bo najbrž dal soglasje javnemu podjetju Komunala, da se do konca leta zadolži v višini 174.000 evrov. S pomočjo petletnega finančnega leasinga bo Komunala kupila pometalni stroj in javno naročilo izvedla skupaj s koprskim komunalnim podjetjem. Nadzorni svet izolske Komunale je že dal pozitivno mnenje. Nakup so predvideli tudi v letošnjem poslovnem načrtu.

Februarja, ob sprejemanju proračuna, pa je 10 opozicijskih svetnikov (Desus, IJN, Lista Izolani, SDS) opozorilo, da je proračun preveč napihnjen. Predvideva namreč kar 23,03 milijona evrov prihodkov in 21,64 milijona odhodkov. Čeprav je deseterica tik pred glasovanjem zapustila sejno dvorano, preostalih 12 prisotnih svetnikov ni prepričala. Da so proračunske številke resnično precej navite, je mogoče sklepati tudi, ker se je lani v občinsko blagajno nateklo za manj kot 18 milijonov evrov in iz nje odteklo za slabih 19 milijonov.

Letošnji proračun med drugim predvideva, da bi s prodajo občinskega premoženja zbrali 6,47 milijona evrov, od tega naj bi s prodajo stavbnih zemljišč dobili 4,32 milijona. Takšno prodajo so si zamislili predvsem na območju Šareda, kjer pa zemljišč niso ponudili v odkup, ker jih niso komunalno opremili. Doslej so prodali za manj kot 850.000 evrov nepremičnin.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano