Udarniško v muzeju solinarstva

V muzeju solinarstva v teh dneh dežurajo predstavniki in celo direktorji muzejev z vseh koncev Slovenije. Na tak način želijo stopiti v bran solinarski dediščini in muzeju. Rešitve, kako dolgoročno obdržati odprta vrata solinarske hiške, v kateri je etnološka zbirka, pa še ni. Ministrstvo za okolje in prostor ponavlja, da denarja nima, ponujena rešitev, naj v muzeju delajo zaposleni v Solinah, pa za Pomorski muzej ni sprejemljiva.

Polja pred muzejem  so razpokana, ker jih nihče ne vzdržuje. Muzej tega ne sme početi, ker nima koncesije za pridelavo soli.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Polja pred muzejem so razpokana, ker jih nihče ne vzdržuje. Muzej tega ne sme početi, ker nima koncesije za pridelavo soli.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SEČOVLJE >V teh dneh je tudi direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran Franco Juri veliko v solinah. Spremlja zaposlene iz muzejev z vseh koncev Slovenije, ki so ponudili svojo pomoč in vsak po en dan (do 13. ure) dežurajo v muzeju solinarstva. Svojo podporo zbirki so na tak način že izkazali Goriški muzej, Gorenjski muzej, Muzej novejše zgodovine Slovenije, danes bo na vrsti Dolenjski muzej, jutri Narodni muzej, v soboto Prirodoslovni muzej Slovenije ... Vsak dan se udarniški akciji pridruži še kdo. Pomoč so ponudili tudi študenti Fakultete za humanistične študije iz Kopra, ki so se pripravljeni usposobiti in delati prostovoljno v muzeju solinarstva, pravi Juri. “A akcija ima predvsem simbolni pomen, to ni rešitev,” dodaja.

Denarja letos ne bo

Na drugi strani pa z ministrstva za okolje in prostor ni prejel nobenega odgovora na poziv, naj vendarle zagotovi denar za delovanje zbirke. Pričakoval je, da bo ministrstvo nakazalo nekdaj več kot 19.000 evrov, tako kot lani. Ministrico Ireno Majcen je spomnil tudi na načrt upravljanja Krajinskega parka Sečoveljske soline, v katerem je črno na belem zapisano, da bi moralo ministrstvo letos muzeju zagotoviti 35.000 evrov. K temu se je zavezalo leta 2011, odkar ves denar od vstopnin dobiva park.

“Vsa vstopnina pripada upravljalcu parka, ministrstvo naj bi letno zagotavljalo sredstva za vključevanje muzeja solinarstva v prikaz in delovanje parka,” priznavajo tudi na ministrstvu. A denarja kljub temu ne bodo nakazali.

“Ministrstvo v letu 2015 nima razpoložljivih proračunskih sredstev - ne za vključevanje muzeja solinarstva v park niti za druge programe ohranjanja narave in niti ne za ustrezno izvajanje programov drugih zavarovanih območij. Ministrstvo le s težavo zagotavlja osnovno delovanje zavarovanih območij po vsej Sloveniji, vključno s Krajinski parkom Sečoveljske soline. Zato smo morali vse stroške maksimalno racionalizirati. Na razpolago ni niti 20.000 evrov, zato sredstev na muzej solinarstva ne moremo zagotoviti,” so jasni. Dodajajo še, da načrta upravljanja niso spoštovali niti v delu, ki se nanaša na delovanje sečoveljskega parka. Namesto predvidenih 415.000 evrov je tako za park na razpolago 212.000 evrov.

Muzej želi ostati in delati v solinah

Muzeju je ministrstvo namesto denarja ponudilo rešitev - predlagajo, da bi usposobili zaposlene v podjetju Soline, ki bi delali v muzeju po štiri ure dnevno.

Na tako rešitev pa Franco Juri ne pristaja. Meni, da bi to pomenilo ukinitev vloge Pomorskega muzeja pri ohranjanju solinarske dediščine; zaposleni v solinah namreč kljub svojemu poznavanju solin in tradicije niso strokovnjaki za kulturno in zgodovinsko dediščino, pravi Juri. Večkrat pa je že poudaril, da zavrnitev pomoči parka ne pomeni, da se z njim ne razumejo, želi le zagotoviti strokovno delo muzeja.

Poleg tega štiriurna prisotnost v solinarski hiški na Fontaniggah ni dovolj. Muzej je namreč tam imel odprta vrata od pozne pomladi do jeseni vsak dan od 9. do 20. ure. Opozarja še, da zaposleni v solinah že zdaj ne uspejo opraviti vsega dela, saj so solni fondi okoli muzeja na starem delu solin zapuščeni. Lani jih je poškodovalo neprestano deževje, letos pa je podlaga (petola) že povsem razpokana, vzdržuje pa je ne nihče. “Dokler je muzej skrbel za fond, smo tu pridelovali sol na tradicionalen način in to prikazovali obiskovalcem. Zdaj tega ne smemo več početi, ker za to nimamo koncesije. A želimo le prikazovati delo in vzdrževati soline,” pravi Juri.

Ker ministrstvo ne spoštuje zapisanega v načrtu upravljanja in denarja ne nakaže, zdaj Franco Juri preučuje pravne možnosti, kako priti do obljubljenega zneska za delovanje in vzdrževanje zbirke. Poleg tega se pogovarja in usklajuje urnike še s skupinami, ki so napovedale obiske. “V teh dneh je bilo v muzeju že kar nekaj obiskovalcev. Prišli so peš in s kolesi, ki jim jih brezplačno nudimo na vhodu v park. Prihodnji teden je napovedanih nekaj obiskov šol, v Koper bodo začele prihajati ladje in z njimi turisti, ki pridejo tudi v soline in muzej,” napoveduje.

Medtem se je oblikovala tudi civilna iniciativa v podporo muzeju solinarstva, ki jo je spodbudila piranska Skupnost Italijanov Giusepe Tartini. “Soline so stoletja nudile delo, blaginjo in podporo lokalnemu prebivalstvu. V tišini še danes sprejmejo vse, ki si jih želijo obiskati in uživati v tem prelepem kotičku naše države. Bodimo tokrat mi njihov glas in dokažimo, da nam je mar zanje in za njihovo prihodnost,” so zapisali v pozivu, s katerim vabijo čim več ljudi, da si ogledajo muzej in soline.

HELENA RACE


Najbolj brano