Udarci, šeškanje in ustrahovanje

Včeraj se je na delovnem sodišču v Kopru končala obravnava, na kateri je odpuščena vzgojiteljica Franka Kovačič, ki naj bi trpinčila otroke v hrvatinskem vrtcu Delfino blu, tožila vodstvo vrtca zaradi prekinitve delovnega razmerja. Sodnica je zaslišala več prič, ki so nanizale kar nekaj spornih dogodkov, ki naj bi pretresali vrtec. Kovačičeva je bila predstavljena kot vzkipljiva vzgojiteljica, ki je bila po svojem grobem obnašanju znana že iz službovanja v drugih enotah vrtca.

Enoto vrtca Delfino blu v Hrvatinih je spomladi pretresla 
zgodba o surovem ravnanju z malčki, ki naj bi si ga privoščila 
tamkajšnja vzgojiteljica Franka Kovačič. Ta zdaj toži vrtec, ker 
naj bi jo odpustil iz krivdnih razlogov.

 Foto: Nataša Hlaj
Enoto vrtca Delfino blu v Hrvatinih je spomladi pretresla zgodba o surovem ravnanju z malčki, ki naj bi si ga privoščila tamkajšnja vzgojiteljica Franka Kovačič. Ta zdaj toži vrtec, ker naj bi jo odpustil iz krivdnih razlogov.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Sodnica Martina Andrejašič Zazula je najprej zaslišala odpuščeno vzgojiteljico Franko Kovačič in terjala pojasnila, kaj se je v njeni vrtčevski skupini dogajalo 12. februarja in 8. aprila. Kovačičeva je pojasnila, da je prvi datum povezan z dogodkom, ko je pri kosilu enega od otrok potrepljala po nogi, ker ni sedel lepo pri mizi, zaradi česar se je spotaknila in po otrocih skoraj polila juho. “Ni šlo za kazen, udarec pa ni bil močan,” je poudarila. Aprila pa je pri jutranjem razgibavanju opomnila dva otroka, ki sta brcala in motila dejavnost, naj prenehata. “Ker me nista poslušala, sem ju za roke dvignila s tal in ju posedla na blazino. Začela sta jokati, vendar sta se kasneje umirila. Ko smo imeli likovne urice, sta barvala lončke in nista nič tarnala, da bi ju kaj bolelo,” je povedala Kovačičeva.

Udarec močan, otrok pa šokiran

Povsem drugačno zgodbo smo lahko slišali iz ust pomočnice vzgojiteljice. “Udarec je bil tako močan, da sem ga slišala, otrok pa je ostal šokiran. Kar otrdel je,” je bila nazorna. Še bolj nedvoumen pa je bil njen opis dogodka, ki se je v vrtcu zgodil 8. aprila. “Res je, da sta se dva otroka pri telovadbi prerivala, vendar zadeva ni bila tako moteča. Vzgojiteljica Franka je vzkipela, enega od otrok z vso močjo prijela za roko, ga dvignila s tal in ga povlekla do stola. Zelo je jokal, zato sem šla z njim v kopalnico in ga poskušala pomiriti. Roko sva oblila z mrzlo vodo, povedal mi je, da ga boli. Pretresenega otroka je takrat videla tudi praktikantka,” je povedala pomočnica vzgojiteljice.

Pravi, da je o neprimernem obnašanju vzgojiteljice obvestila vodjo enote vrtca v Hrvatinih. Ta je nato obvestila tudi starše. Sicer pa je pomočnica vzgojiteljice še dodala, da je v izjavi, ki jo je poslala ravnateljici vrtca Delfino blu, spomnila še na nekatere druge podobne dogodke, ki so se že pred tem dogajali v skupini vzgojiteljice Franke Kovačič. “O tem sem že takrat obvestila nadrejene, vendar sem jih zdaj ponovno povzela v obvestilu ravnateljici, ki je bila na tej funkciji šele od septembra in morda ni vedela zanje. Želela sem braniti otroke,” je utemeljila.

Spomnimo, da je vzgojiteljici Franki Kovačič v začetku junija iz krivdnih razlogov prenehalo delovno razmerje v Vrtcu Delfino blu. Precej natančni opisi, kako naj bi se vzgojiteljica znašala nad malčki, so prišli v javnost sredi aprila. Koprska policijska uprava je nato na podlagi prijave zbrala obvestila in dokaze ter sredi maja zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na okrožno državno tožilstvo v Kopru podala kazensko ovadbo zoper vzgojiteljico.

Starši pretreseni nad grobostjo

Pričali sta tudi mami otrok, do katerih naj bi bila Kovačičeva nasilna. “Ko mi je otrok doma nazorno pokazal, kaj naredi vzgojiteljica Franka, če ne sedi lepo pri mizi, sva z možem kar prebledela. Zahtevala sva pojasnila. Nedopustno je, da sva nato v vrtcu izvedela še, da to ni bil prvi tak dogodek. Otrok mora biti varen v vrtcu,” je menila ena od mam. Druga mama pa je povedala, da jim je otrok že pred dogodkom z grobim potegom roke pri telovadbi povedal, kako ga je vzgojiteljica Franka ustrahovala, da če se bo še kdaj podelal v spodnje hlačke, ga starši ne bodo prišli iskati v vrtec, poleg tega ga je pri umivanju ritke še našeškala.

Da je bila Kovačičeva znana po svoji grobosti do otrok, je nato v pričanju potrdila še vodja enote v Hrvatinih. “Slišala sem jok in vedela sem, da prihaja iz njene igralnice, saj je v bližini moje. Da je nekaj hudo narobe, mi je povedala tudi praktikantka,” je povedala.

Predsednica sveta zavoda pa je celo spomnila, kako so v vrtcu na vzgojiteljičin neprimeren način dela z otroki že leta 2009 prejeli anonimno pismo, zaradi česar so nato proti njej uvedli tudi disciplinski postopek pred izredno odpovedjo. Podobne težave pa da so imeli z njenim surovim vedenjem že tudi v enoti Bertoki. V.d. ravnateljice vrtca Selina Marancina je na koncu le še dodala, da je nadaljnje delovno razmerje nemogoče, ker je bilo ravnanje Kovačičeve nedopustno tako po kodeksu kot po pogodbi o zaposlitvi.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano