Učenje je lahko izziv tudi v jeseni življenja

Društvo Pristan - Univerza za tretje življenjsko obdobje združuje ljudi, katerih aktivno življenje se ne konča z upokojitvijo. Mojca Brank, predsednica društva, navaja dejstvo, da mnogi šele v jeseni življenja najdejo čas za tisto, kar so zamudili v tako imenovanem in domnevno najbolj aktivnem življenjskem obdobju. To pa je povsem skladno z društvenim sloganom Učenje je izziv.

Krožek keramike Univerze za tretje življenjsko obdobje vodi 
Boža Černe.
Krožek keramike Univerze za tretje življenjsko obdobje vodi Boža Černe.  

KOPER > Alberta Ostan in Albina Ostrouška sta leto 1997 začeli s trdnim namenom, da bosta osmislili in ustanovili Univerzo za tretje življenjsko obdobje v Kopru. Prostor za pisarno se je našel pri Alberti doma, prvi tečaji pa so se pričeli februarja leta 1998, in sicer na Osnovni šoli Antona Ukmarja. Tam sta 21 udeležencem ponudili angleški in italijanski krožek ter krožek likovnega ustvarjanja.

62 krožkov, delavnic in pevski zbor

Danes, po 17 letih delovanja, ima Društvo Pristan 452 članov, na društvenem urniku so učenje angleščine, nemščine, italijanščine, španščine, francoščine, ruščine, psihologija, geografija, bralni krožek in popotovanje po glasbi ter umetnostna zgodovina in ogledi kulturne dediščine, pa glasbene dejavnosti kot so učenje kitare in petje v društvenem zboru, likovno ustvarjanje, kaligrafija in klekljanje ter ustvarjalno oblikovanje, računalništvo, pohodništvo, zumba, ples nia, vodena vadba, odbojka, balinanje in joga ter sproščanje s pomočjo meditacije.

Na meniju se jim pridružijo še delavnice (zelišča, keramika), izobraževalni sklopi (predavanja o drugi svetovni vojni in vlogi Slovencev, obdobju glagoljaštva in o arheoloških najdbah v mestu), vsako leto pa so na vrsti tudi srečanja, izleti po domačih krajih in tujini. Med posebnimi dosežki člani Univerze za tretje življenjsko obdobje izpostavljajo Ženski pevski zbor Pristan, ki je pred dvema letoma prejel bronasto priznanje Zveze kulturnih društev občine Koper in leto obeležil s številnimi nastopi.

Uradne ure Društva Pristan so v Ulici Pri vodnjaku ob sredah od 14. do 16. ure, dosegljivi pa so na telefonski številki 040/608-246 ter na spletni strani www.drustvo-pristan.si.

Pisarna premalo

Društvo se še vedno srečuje s prostorskimi težavami. Poleg OŠ Antona Ukmarja so prostore za dejavnosti našli še na sedežu društva v Ulici Pri vodnjaku 2, pa v Eurocentru Koper, Ljudski univerzi Koper, na OŠ Koper, v KS Semedela in Osrednji knjižnici v Kopru. A prostori niso brezplačni, temveč nemalokrat dragi, in prav bi jim prišel prostor za pisarniška dela kakor tudi za srečanja članic in članov društva.

In še nekaj opažajo, dodaja predsednica društva Mojca Brank: “Ugotavljamo, da je kriza, s katero se srečujemo tudi v Sloveniji, delno vplivala na udeležbo v posameznih krožkih. Čeprav se prijavljamo na razpise občine in ministrstva za izobraževanje, program izobraževanja pokrivamo predvsem z denarjem, ki ga prispevajo člani društva s članarino in s prispevki za stroške izobraževanja.”

Izobraževanje v tretjem življenjskem obdobju je največ, kar lahko za svoje intelektualne zmožnosti stori človek, se ne dajo člani Pristana: “Pokažimo, da zmoremo, znamo in lahko naredimo, se naučimo in uresničimo vse, za kar do sedaj ni bilo časa, priložnosti, volje ali preprosto nekoga, ki bi nam pokazal, kako naprej,” nove člane vabi Mojca Brank.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano