UP prejela tri začasne odredbe v zvezi s tožbami zaposlenih na ZRS

Na Univerzi na Primorskem (UP) so danes prejeli tri začasne odredbe delovnega sodišča, ki se nanašajo na tožbe zaposlenih na ZRS proti univerzi. Po začasni odredbi, ki jo je objavil RTVS, mora UP odpuščenim profesorjem omogočiti pedagoško delo, kot so ga opravljali pred odpovedjo pogodbe, tožbe pa je vložilo še devet profesorjev.

Neuradno je med vlagatelji tožb tudi direktor ZRS Rado Pišot 
(levo). Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Neuradno je med vlagatelji tožb tudi direktor ZRS Rado Pišot (levo). Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Po poročanju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je sodišče z začasno odredbo namreč sklenilo, da mora rektor UP Dragan Marušič omenjene tri profesorje v enem dnevu povabiti nazaj v predavalnice in jim omogočiti pedagoško delo v skladu s pogodbo, ki so jo imeli pred vročitvijo odpovedi.

Tožbe vložilo vseh 12 odpuščenih profesorjev

RTVS še navaja, da je tožbe vložilo vseh 12 odpuščenih profesorjev, sicer raziskovalcev Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS), tako da tudi preostalih devet v prihodnjih dneh pričakuje enak sodni epilog. Sklepa sodišča ne zadrži nobena pritožba, če rektor odredbe ne bo spoštoval, pa mu bo sodišče izreklo 5000 evrov kazni, je razvidno iz začasne odredbe, ki jo je objavil RTVS.

Z univerze UP so že popoldne v sporočilu za javnost opozorili, da nihče od dvanajstih zaposlenih na univerzi, ki se jim je pred kratkim spremenila pogodba o zaposlitvi, ni izgubil zaposlitve na UP. Ob tem so poudarili, da je vseh 12 zaposlenih nove pogodbe že podpisalo.

"Zdaj je tudi sodišče potrdilo, da je naše prizadevanje, da rešimo raziskovalno dejavnost v okviru nove znanstvenoraziskovalne institucije, ločena tema od naše pedagoške dejavnosti in da smo upravičeni še naprej delovati na pedagoških programih, ki smo jih oblikovali in razvijali na univerzi," pa je odločitev sodišča za RTVS komentiral direktor ZRS Rado Pišot.

Tožbe so pričakovali in jih bodo odpravili z ustreznimi pravnimi sredstvi

Čeprav je gradivo začasnih odredb s priloženimi tožbami obsežno in vsebuje številne priloge, pa UP navaja besede svojega odvetnika, da je tožbe pričakoval in da bo začasne odredbe odpravil z ustreznimi pravnimi sredstvi.

Ob tem je odvetnik izpostavil podobnost današnjega položaja s situacijo pred nekaj leti, ko je bivši direktor ZRS Darko Darovec prav tako uspel z izdajo začasne odredbe, ki pa je bila nato na višji stopnji odpravljena, prav tako pa je nato izgubil vse tožbe, ki jih je sprožil proti univerzi.

Po navedbah RTVS bo sicer Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu v Kopru opravila izredni nadzor.

Ob začetku študijskega leta je 12 sodelavcev ZRS, sicer predavateljev na UP, dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi. Odpuščeni profesorji so ob tem opozorili na po njihovem mnenju nezakonito ravnanje vodstva univerze, katere namen naj bi bil izločiti in likvidirati tiste, ki so glasno kritični do načina vodenja univerze.

Na univerzi so tedaj pojasnili, da odhajajoči delavci ZRS ne morejo istočasno imeti sklenjenih pogodb v na novo ustanovljenem raziskovalnem zavodu in na univerzi. Omenjenim 12 zaposlenim na ZRS so tako ponudili odpoved delovnega razmerja v delu pogodb, ki se nanaša na pedagoško zaposlitev, a jim hkrati ponudili zaposlitev za raziskovalno delo, in sicer v enakem obsegu.

STA


Najbolj brano