UP: Po reviziji bi moral ZRS presežek popraviti v primanjkljaj

Končno poročilo o reviziji na Znanstveno-raziskovalnem središču Univerze na Primorskem ugotavlja nepravilnosti pri postavkah na strani prihodkov. Kot v sporočilu navajajo na univerzi, je zato izkaz prihodkov in odhodkov v letošnjem polletnem poročilu treba ustrezno popraviti in prikazanih 59.743 evrov presežka znižati v 352.232 evrov primanjkljaja.

Končno poročilo o reviziji na Znanstveno-raziskovalnem 
središču Univerze na Primorskem ugotavlja nepravilnosti pri 
postavkah na strani prihodkov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Končno poročilo o reviziji na Znanstveno-raziskovalnem središču Univerze na Primorskem ugotavlja nepravilnosti pri postavkah na strani prihodkov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Iz poročila o opravljeni reviziji izhaja, da so postavke na strani prihodkov v višini 411.975 evrov na dan 30. junija letos oblikovane v nasprotju s slovenskimi računovodskimi standardi oziroma da državni notranji revizor kljub več mesecev trajajoči reviziji ni prejel ustreznih dokumentov, na podlagi katerih bi bile lahko take vknjižbe upoštevane, so pojasnili na univerzi.

Navedli so pojasnilo državnega notranjega revizorja, da gre za t. i. medletno poročanje, ki je namenjeno notranjim uporabnikom računovodskih informacij, kjer običajno niso opravljeni vsi računovodski postopki, da pa glede na ugotovitve v poročilu obstaja tveganje, da gre za materialno pomembne postavke.

Ob tem so na univerzi opozorili na dejstvo, da je bila revizija izvajana na vzorcu 45 odstotkov postavke prihodkov. Glede na to pa je po njihovem upravičeno pričakovanje, da je dejanskih prihodkov Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) še manj oz. posledično, da je revizijsko potrjena izguba ZRS še večja.

Upravni odbor Univerze na Primorskem je sicer od vodstva ZRS že prejšnji mesec zahteval ugotavljanje odgovornosti za nepravilnosti, ki jih je ugotovil revizor. Prav tako so od vodstva ZRS zahtevali verodostojne podatke.

Na univerzi so že takrat kot ključno ugotovitev revizorja izpostavili, da se projekti ZRS računovodsko napačno obravnavajo in se "posledično prikazuje boljši (pozitiven) rezultat poslovanja, kot pa dejansko izhaja iz verodostojnih računovodskih listin". Upravni odbor pa je s sklepi med drugim preprečil nove zaposlitve, dokler ne bo sprejet načrt finančne sanacije zavoda.

Primorske novice smo takrat pisale, da upravni odbor zaradi slabega finančnega stanja ni dovolil podaljšanja zaposlitve dvanajstim raziskovalcem ZRS. Istočasno pa so dovolili 41 zaposlitev na Fakulteti za matematiko, fiziko in naravoslovje ter Inštitutu Andreja Marušiča, čeprav finančno stanje tudi na teh dveh članicah univerze ni dobro. Vendar omenjeni dve članici na prihajajočih rektorskih volitvah podpirata aktualnega rektorja Dragana Marušiča, ZRS pa njegovega nasprotnika Rada Pišota.

STA


Najbolj brano