UP - čudež sama po sebi

Pridobitev organizacije svetovnega matematičnega kongresa 2020 ter evropskih sredstev za center odličnosti InnoRenew in podpis dogovora o sodelovanju z moskovsko univerzo Lomonosov so na Univerzi na Primorskem (UP) navedli kot svoje največje uspehe preteklega leta.

Akademije se je udeležilo več uglednih gostov, med njimi 
rektorji in prorektorji prijateljskih univerz iz širše regije. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Akademije se je udeležilo več uglednih gostov, med njimi rektorji in prorektorji prijateljskih univerz iz širše regije. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Kot je poudaril rektor UP Dragan Marušič, je rigorozno mišljenje, ki mora “slediti jasnim formalno logičnim pravilom sklepanja” temelj sodobnih tehnoloških dosežkov ter nujen predpogoj za civilizacijske pridobitve, ki nam omogočajo udobno in varno življenje. A znanost ima svoje omejitve in vzročno-posledičnost ni dovolj za razumevanje sveta, je menil rektor ter navedel Jungovo načelo sinhronosti, nevzročne povezanosti, ki presega čas in prostor.

“Zemljevid fizičnega sveta se nam tako izrisuje kot preplet izračunljivega in neizračunljivega, razumljivega in nerazumljivega, predvidljivega in slučajnega. Najbrž je tako tudi prav: naj nam do obzorja raztezajoča se morska površina tu in tam izbruhne tudi kak čudež. Pa smo pri UP. Ki je čudež sama po sebi,” je razmišljal rektor in si takoj nato privoščil Trumpovski trenutek. Mediji, uradni prenašalci novic UP zrcalijo skozi “izkrivljene leče”. So vse manj priljubljeni, a tudi vse manj pomembni, razmišlja Marušič, ker informacije vse bolj “bežijo v vzporedni prostor piratsva.”

Vojko Čok, član upravnega odbora, ki so mu danes podelili naslov častnega senatorja, je vodstvo univerze v slavnostnem govoru nežno udaril po prstih. Svetoval je upoštevanje dveh modrih izrekov: “Prvi je 'Nismo rojeni le zase'. Drugi pa: 'Kar je dovoljeno sleherniku, ni dovoljeno Jupitru.' Ta je sicer predelava izvirnika. Matematiki bi rekli, da sem ga pomnožil z minus ena.”

Zaslužni profesor je postal Anton Gosar s Turistice. Priznanja so prejeli še pedagogi in raziskovalci Klen Čopič Pucihar, Tina Bratkovič Kregar, Mitja Kranjčan, Andreja Kutnar, Doris Gomezelj Omerzel in Vanja Riccarda Kiswarday. Med študenti so nagradili Sanelo Mešinović, Samanto Mikuletič, Vanjo Korenč, Vladana Jovičića in Sanjo Kelhar. VESNA HUMAR


Najbolj brano