Türkov inšpektor nemoteno dela kljub sodnemu pregonu

Sojenje gradbenemu inšpektorju Pavlu Galjaniču, ki mu očitajo zlorabo uradnega položaja, saj je potreboval kar tri leta, preden si je šel ogledat razvpito črno gradnjo družine Vitoslava Türka na Parecagu, bo prevzelo novogoriško sodišče. Kdaj se bo sojenje začelo, še ni znano. Galjanič je še vedno gradbeni inšpektor v Kopru, na republiškem inšpektoratu pa ne odgovarjajo na vprašanja o inšpektorjih v sodnih postopkih.

Prestižni hiši družine Vitoslava Türka s prekrasnim pogledom na sečoveljske soline še vedno stojita, saj zaradi številnih 
pritožb in revizij postopka zanju še vedno velja odlog rušenja.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Prestižni hiši družine Vitoslava Türka s prekrasnim pogledom na sečoveljske soline še vedno stojita, saj zaradi številnih pritožb in revizij postopka zanju še vedno velja odlog rušenja.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Potem ko so na okrajnem sodišču v Kopru potrdili, da bodo zaradi zlorabe uradnega položaja začeli soditi nekdanjemu vodji koprske gradbene inšpekcije Pavlu Galjaniču, smo na inšpektorat za okolje in prostor poslali več vprašanj, saj nas je zanimalo, kako ukrepajo v takšnih primerih in kako komentirajo sodni pregon. Predvsem pa nas je zanimalo, ali inšpektor še naprej opravlja svoje delo in ali so morda tudi sami sprožili nadzor nad njegovim delom.

“Inšpektorat RS za okolje in prostor ne more komentirati postopkov drugih državnih organov, pa čeprav se ti nanašajo na uslužbence inšpektorata. Le v izogib nejasnostim pa kljub temu pojasnjujemo, da sam obtožni predlog predstavlja obtožni in ne obsodilni akt ter vas opozarjamo na določbe zakona o kazenskem postopku, po katerih velja vsakdo za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo,” so sporočili iz inšpektorata.

Odgovorili niso niti na naše vprašanje, ali imajo veliko primerov, da njihovim inšpektorjem sodijo na sodiščih zaradi domnevne zlorabe položaja. Ali so vendarle tudi sami sprožili nadzor nad primeri, ki jih je obravnaval obtoženi inšpektor in kaj je ta pokazal, pa so odgovorili: “Inšpektorat RS za okolje in prostor ne daje informacij v zvezi z inšpektorji, zoper katere potekajo sodni postopki.” Tako zdaj sploh ni jasno, ali so morebiten nadzor sploh uvedli ali ga niso, ker se jim to morda ni zdelo potrebno.

So pa na inšpektoratu pojasnili, da inšpektor Galjanič še vedno opravlja delo gradbenega inšpektorja v Kopru, kjer skupaj deluje sedem gradbenih inšpektorjev, ki trenutno vodijo več kot 2000 inšpekcijskih upravnih postopkov. “Ta številka zajema le uvedene inšpekcijske upravne postopke, ne zajema pa inšpekcijskih prekrškovnih postopkov ali prijav,” so pojasnili.

Spomnimo, da so koprski kriminalisti Galjaniča kazensko ovadili sredi leta 2013, potem ko se je ob medijskih razkritjih izkazalo, da je bil inšpektor o črni gradnji na Parecagu obveščen že leta 2007, a je potreboval tri leta, da je opravil prvi ogled. Odločba o rušenju je prišla še kasneje, sredi leta 2013, in čeprav je zdaj vendarle pravnomočna, črna gradnja še stoji, saj se Türkovi z različnimi pritožbami in revizijami rušenju spretno izmikajo. Nazadnje so oddali vlogo za spremenjeno gradbeno dovoljenje, ki jim jo je piranska upravna enota zavrnila, saj občinski prostorski akti na tistem območju ne dovoljujejo stanovanjske gradnje. Predstojnica urada za okolje in prostor na piranski občini Manca Plazar pa je tudi jasno povedala, da občina pogojev niti v novem prostorskem planu ne namerava spreminjati.

Obtožni predlog zoper inšpektorja Pavla Galjaniča je sredi meseca februarja dobilo koprsko okrajno sodišče in v skladu s sodnim redom njegov spis dodelilo sodnici, ki pa v začetku maja odhaja na drugo delovno mesto. Zato so na koprskem okrajnem sodišču morali opraviti spremembo letnega razporeda dela, kjer so navedli tudi nadaljnje obravnavanje spisov sodnice, ki ji prav danes preneha mandat. Pri razporedu se je Galjaničev spis znašel med tistimi spisi, ki jih bodo v skladu z zakonom o sodiščih prenesli na novogoriško okrajno sodišče. Zakon namreč dovoljuje, da višje sodišče zaradi sodnih zaostankov nekatere spise dodeli na druga okrajna sodišča.

Galjanič je že sredi leta 2013 odločno zanikal vsakršne očitke, da ni ustrezno in pravočasno ukrepal. Skliceval se je na to, da so inšpektorji preobremenjeni in da jih je premalo.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano