Turisti hvalijo čistočo mesta

S 1200 potniki in 800 člani posadke je bila včeraj Riviera zadnja v nizu 46 prihodov potniških ladij v Koper, ki tako postaja vse bolj zaželen cilj križarjenj. Koper je po številu potnikov drugi v severnem Jadranu, takoj za Benetkami, prekaša pa tudi večja mesta, kot so Trst, Ravenna ali Zadar. Mesto se je včeraj zopet razživelo, trgovci pa preštevali izkupiček.

Ameriške dame je sprehod po Kopru izjemno navdušil.  Foto: Nataša Hlaj
Ameriške dame je sprehod po Kopru izjemno navdušil.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > V agenciji Roundabout, ki ima na potniškem terminalu svojo stojnico, nam Eva Novak razkrije, da so letos zelo zadovoljni s prodajo izletov. Potniki z manjših ladij si najraje ogledujejo Piran, tisti, ki prispejo na večjih barkah, pa se odločajo za daljše izlete, denimo, do Bleda, Postojne, Ljubljane. “Slovenija jim je zelo všeč. Hvalijo zlasti prijaznost domačinov, njihovo znanje angleščine, varnost, čistočo. Posebej jih je presenetilo poletno prireditveno dogajanje v Kopru,” Novakova povzame vtise turistov. Slabšo izkušnjo pa ima Ljiljana Tatić, ki v hiški na terminalu ponuja keramične izdelke lastne izdelave. “Za nas je bila to slaba sezona. Več let sem že tukaj in tako še ni bilo,” je nezadovoljna. Pripomni, da turisti večinoma posegajo po cenejših izdelkih, katerih vrednost ne presega dveh oziroma treh evrov. “To je moj hobi, zato še vedno vztrajam,” doda.

Ljuba Orla iz Taxi Morja zmotimo, ko čaka na turiste. “Američani so dobri plačniki in želijo tudi veliko videti in spoznati naše kraje. Manj prijetno je le s Pakistanci in Indijci, ker se večinoma ne držijo urnikov in pridejo na dogovorjeno mesto z veliko zamudo,” nam zaupa svoje izkušnje. Sicer pa turiste z ladij vozi, kamor želijo. Od Bleda pa do Pule, čeprav se večinoma odločajo za krožne vožnje po slovenski Istri. Medtem se njegovemu kolegu Edinu Šabiću iz Taxi Cityja že pridruži skupina turistov, ki je iskala angleško govorečega taksista. “Odhajamo na Socerb, v Lipico in Postojnsko jamo,” zadovoljno napovejo in nas prosijo še za fotografski utrinek z njihovim voznikom.

Letos se je ob potniški terminal privezalo 49 ladij, mesto pa je obiskalo 60.000 potnikov. Angleško govoreči turisti so tudi letos v večini. Prihodnje leto je napovedanih 64 prihodov ladij. Prva potniška ladja bo priplula že 7. marca, zadnja pa bo iz Kopra izplula 7. decembra. V devetih mesecih bo na plavajočih hotelih prispelo skoraj 70.000 potnikov. Kar sedemkrat bosta v mestu dve potniški ladji naenkrat, septembra pa se bodo enkrat v istem dnevu privezale kar tri ladje.

Ko tako zbiramo turistične informacije, slišimo zanimiv komentar, kako so Angleži presenečeni, ko ugotovijo, da so zemljevidi mesta in uporaba bližnjega dvigala povsem brezplačna. Sicer pa je iz njihovih potrošniških navad tudi ugotoviti, katero je bilo njihovo predhodno pristanišča. “Če so prišli iz Benetk, so še nekoliko previdni pri nakupih, če pa je Koper predzadnji cilj na njihovem križarjenju, potem so nekoliko bolj zapravljivi,” ugotavlja Jana Tolja, svetovalka koprskega župana Borisa Popoviča.

Kaj pa se sploh znajde na njihovem nakupovalnem seznamu? Ivona Novosel Dončić iz trgovine z obutvijo na Čevljarski ulici ne ovinkari: “Zanima jih izključno kakovost izdelkov, ki so pri nas cenovno dostopnejši v primerjavi z njihovimi državami.” V trgovini Rogaška pa izvemo, da je stopnja potrošnje turistov odvisna od kategorije ladje, ki prispe v mesto. “Manjše, a bolj luksuzne potniške ladje imajo na krovu potnike, ki hitreje sežejo v svoje denarnice,” meni Branka Šišljagič. Pravi, da se določeni kupci zelo spoznajo na izdelke steklarne Rogaška. Prav letos jih je, denimo, presenetil kupec, ki je pri njih zapravil kar 500 evrov. “Odločitev, da potnikom z bark ponujamo storitev pošiljanja na dom, se je obrestovala,” ugotavlja Šišljagičeva. Nina Krivec Rudolf iz bližnje kavarne Cameral pripomni, da si nekateri turisti ne privoščijo niti kave, spet drugi pa radi posedejo v lokalu, zlasti Angleži in Američani.

Med zadovoljnimi obrazi turistov, ki uživajo v sončnem dopoldnevu in sprehodu po mestu, za hipec zmotimo Saro in Roberta Bainsa. Pravzaprav nas niti ne presenetijo njuni vtisi, saj smo jih slišali prav vsakič, ko smo potnike s križark vprašali, kakšen se jim zdi naš kraj. “Prečudovito je. Krasno zgodovinsko središče imate. Obiskala sva trgovine z vašimi avtohtonimi izdelki in tam nakupila kar nekaj spominkov. Vsem bi priporočala obisk,” navdušeno pove Sara. Tik pred vstopom v dvigalo ulovimo še skupino ameriških dam. “Lahko ste ponosni na čistočo mesta. Tega drugod nismo videle,” so ugotavljale v en glas in dodale, da prihajajo z ogleda mestnega stolpa.NATAŠA HLAJ


Najbolj brano